Жена с COVID-19 обиколи няколко болници, докато я прегледат

  • 24 юли 2022 20:58

  • 1439
  • 3
Жена с COVID-19 обиколи няколко болници, докато я прегледат
© pixabay

Жена с коронавирус обиколи няколко софийски болници с направление за изследвания и преглед при специалист - без резултат, предава Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В петък Искра Славева почувствала неразположение - проблеми с дишането и болка между плешките на гърба. Свързала се с личния си лекар и получила направление за обстоен преглед при специалист. Целта била са да се установи дали тя е с пневмония и нужна ли е хоспитализация. В този момент започнали проблемите - обиколката от болница на болница и дългото чакане пред лекарските кабинети.

„Започвам да се задушавам, не мога да дишам правилно, имам хрипове в гърдите и болки в гърба. Над плешката се образува една точка, като дискче, около 15 сантиметра, което дълбае навътре и ме боли“, сподели Славева.

Почувствала се уязвима, тъй като страда от придружаващи заболявания. Личният ѝ лекар д-р Мирослав Спасов веднага я насочва към Инфекциозна болница.    

„COVID-19, за съжаление, е обявен за особено опасна инфекция. Затова я насочих към Инфекциозна болница. Предвид основната диагноза реших, че най-вероятно се касае за усложнение, може би пневмония. Обясних ѝ, че трябва да бъде изведена от карантината, за да бъдат направени изследвания“, посочи медикът.

COVID ситуацията в страната: Вече няма област в зелената зона

По пътя към лечебното заведение Славева получила три електронни направления - за кръвни изследвания, за рентгенография и за консултация със специалист. „Отидохме в Инфекциозна болница. В приемната излезе една госпожа, която каза: „Вие не сте за тук, защото тук правим снимки и кръвни изследвания само на хора, които са лежащи“, посочи жената.

Оттам я насочили към друга болница. „Тя ми посочи белодробното. Белодробното в съседния двор“, каза Славева. Но там отново я спрели, този път на портала. След кратка консултация портиерът ѝ обяснил: „Госпожо, тук не можете да бъдете прегледана. Върнете се след Инфекциозната, имаме втори филиал. Казаха, че не работят с COVID болни”.

От третия опит късметът ѝ се усмихва. Жената е приета за преглед в университетска болница „Св. София“. Там обаче се натъква на нов проблем. „Заплатила сумата от 30 лева за клинико-лабораторните изследвания, заплатила е рентгенографията и консултацията на белодробния специалист… при условие че има издадени направления“ , каза д-р Спасов.  

„Попитах сестрата - нали имам направление, защо трябва да плащам? Защото, каза тя: „Тук се плаща прегледът“, обясни Славева.

Проф. Мира Кожухарова: Правилно е връщането на маските на местата, където се събират много хора

В крайна сметка заключението на пулмолога е, че пациентката е лекувана правилно. И не се нуждае от хоспитализация. Самата жена обаче не може да си обясни защо е трябвало да обикаля от болница на болница с COVID инфекция.  

„Час и половина на горещината, при 35 градуса. Ако съм с няколко години по-възрастна, нямаше да издържа. По едно време мъжът ми ме гледаше и питаше дали съм добре. Мислите ми бяха разводнени, мислех си за смъртта“, казва още тя.

По отношение на казуса с направленията - лекуващият лекар на Славева казва, че и друг път негови пациенти е трябвало да си плащат за преглед при специалист в различни болници, въпреки че са били насочени от него.  

Той смята, че вината е поделена между пациенти и лекари. Затова съветва хората да се запознаят с правата си, а специалистите - да не злоупотребяват с тях.  

Заради отказа да бъде прегледана в две болници Славова е подготвила жалба. От Здравното министерство обясниха за NOVA, че има проверка и се очаква да приключи до две седмици.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1439 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мангъров

2022.07.24 | 23:59

3
Ако може да обиколи три болници и да подаде жалба, с телевизионни интервюта, май ще оживее. Вижте само колко народ е разиграла. Правилно и е казал пазача, че не е за там. Как се казваше болницата за лекуване на несъществуващи неща.
fffffffffffffffffffffffffffff

2022.07.24 | 21:18

2
MADE IN ANGEL KUNCHEV MADA FUCK A
fffffffffffffffffffffffffffff

2022.07.24 | 21:18

1
MADE IN ANGEL KUNCHEV MADA FAKA

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини