Заплатите на медиците: Полемика около увеличението на възнагражденията

  • 21 юли 2022 12:30

  • 810
  • 3
Заплатите на медиците: Полемика около увеличението на възнагражденията
© Novini.bg/Canva

След като съдът спря увеличението на заплатите на лекари и медицински сестри - общинските и частните болници са доволни от решението, а лекарският съюз и здравните власти ще обжалват. Ще има ли скоро решение по казуса, разказваме в следващия репортаж?

През общинската болница в Горна Оряховица преминават между 8-10 хиляди пациенти годишно, предава БТВ.

Пандов: По-високи заплати в Здравната каса може да има след преструктуриране

„Да платим тези заложени в НРД заплати, ние трябва да разполагаме с бюджет за фонд работна заплата в размер на около 630-640 000 лв. Точно толкова е нашият финансов лимит, определен от Здравната каса. Това означава, че ние, за нас няма да остане нито лев за други разплащания“, каза д-р Иван Иванов от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Болницата в Горна Оряховица все пак повишава заплатите на работещите - от началото на годината заплатите в горнооряховската болница са увеличени с 10%. От месец лечебното заведение изплаща на персонала и 1/2 от сумата, която МЗ е плащало в COVID условията. Медиците в болницата обаче подкрепят идеята за заплати, еднакви във всички болници.

Юристи също определят решението на съда като основателно, тъй като заплатите на здравните работници няма как да бъдат определяни чрез Националния рамков договор.

„В закона за здравното осигуряване е определен предмета на националния рамков договор и не може да се излиза извън този предмет, който е определен в закона за здравното осигуряване“, казва адвокат Мария Шаркова.

Някои лечебни заведения пък вече са въвели увеличението, а здравните влати ще обжалват съдебното решение.

Радина Лазарова
810 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сестра

2022.07.29 | 15:40

3
САМО ЛЪЖИ
Еми

2022.07.21 | 13:04

2
Лекари убийци вие заслужавате съд и бесило на тия мафийоти
Умник Гюро

2022.07.21 | 13:00

1
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно инженерни продукти. Генерално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.

Добави коментар

Водещи новини