Няколко столични болници отказват да приемат бебе с усложнения от COVID-19

  • 07 юли 2022 21:28

  • 3677
  • 6
Няколко столични болници отказват да приемат бебе с усложнения от COVID-19
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Няколко лечебни заведения в София отказаха да приемат за лечение 7-месечно бебе с усложнения от COVID-19. За случая сигнализира майката на детето.

7-месечният Андрей вдига висока температура и се влошава през нощта на 5 срещу 6 юли. Майка му вика линейка и тогава започва голямото обикаляне.

„Детето беше с 39,6 градуса температура. След около 40 минути дойде линейката, но не това е проблемът. Първо ни откараха в "Майчин дом", където ни казаха, че има отделение само за леки случаи“, разказва пред БТВ майката Мартина Петкова.

Лекари от Спешна помощ: Ние сме като на война

Закарани са и в Инфекциозна болница, където също не е имало места. Дежурният педиатър от Спешна помощ звъни на ВМА, откъдето също отказват.

„После отидохме в педиатрията и там не ни приеха. Детенцето беше с ниска сатурация, а навсякъде ни връщаха, защото казаха, че няма отделение“, допълни Мартина Петкова. 

„В педиатрията няма разкрити легла по една проста причина - легла се откриват в инфекциозните отделения на Инфекциозните клиники. Екипите за Спешна помощ разполагат с точна информация къде има разкрити легла. Не е удачно да се разкарва един пациент“, обясни д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

Във въпросната нощ обаче никъде не е имало свободни места и това е наложило дългото прехвърляне от болница в болница. Мартина Петкова казва, че дежурният лекар от Спешната помощ е направил всичко възможно, за да намери място - отнело му е часове и десетки телефонни разговори.

Коментарът на здравното министерство: "Болните от COVID-19 може да се лекуват отделения и клиники по инфекциозни болести, но в случаите, когато състоянието на болния изисква интензивно наблюдение и лечение, то може да се осигури в условията на изолация в останалите структури или в структура по анестезия и интензивно лечение“.

„Не знам защо в болниците никой не е готов да се обърне внимание и то на най-беззащитните, говорим за малко бебенце“, коментира  Мартина Петкова.

На сутринта 7-месечният Андрей и майка му, която също е с COVID-19, са приети в детското отделение на „Пирогов“. След изследвания и няколко часа престой в крайна сметка са преместени в Инфекциозна болница, където се възстановяват - и от COVID, и от преживяното.

Мая Йорданова
3677 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
DDD

2022.07.08 | 12:32

6
iDiOTi STE VSi4Ki,,MESTA NiAMALO,,

2022.07.08 | 06:45

5
ИЗРОДИ!!!Само пари искат и в болниците пият кафе и се подиграват с хората а очите им се кокорят какви пари могат да те одерат Не доктори а мафия
Мисирка

2022.07.08 | 03:32

4
Сербезова, вместо да се чуди за кого да се ожени за 10000 път, да направи нещо за хората, а за децата още повече.
Kobod

2022.07.07 | 23:53

3
Това не е държава,измети долни
никой

2022.07.07 | 23:32

2
не спазвате елементарни мерки, кой ви е виновен
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.07.07 | 22:48

1
ПАК СЕ ПОЧНА. ЯВНО ВОЙНАТА В УКРАЙНА НЕ ВЪРВИ ДОБРЕ И СЕГА ТРЯБВА ДРУГА ДРАМА.

Добави коментар

Водещи новини