Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха жена, ухапана от пепелянка

  • 09 май 2022 17:30

  • 12079
  • 0
Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха жена, ухапана от пепелянка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха 67-годишна жена, ухапана от пепелянка, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Инцидентът станал на 7 май, близо до хижа "Божур" край железничарския град.

По време на разходка из живописната местност,  жената почувствала убождане в глезена на левия крак и видяла, че около него е навъртяна средноголяма кафява змия с шарки. Тя се е обадила на свои близки, които я откарали в Горнооряховската болница.

Дежурна на смяна била д-р Емилия Кръстева, анестезиолог с дългогодишен опит. "Пациентката дойде стресирана, с ниско кръвно налягане и болки в левия глезен, вече беше получила зачервяване и оток на ухапаното място“, обясни д-р Кръстева. В лечението е приложен противозмийски серум, инжекция против тетанус, обработка на раната, назначена е медикаментозна терапия. След консулт с токсиколога д-р Виолета Пашова и по описанието на жената, лекарите смятат, че тя е била ухапана от пепелянка. В момента пострадалата е стабилизирана, а отокът на ухапания крак бавно намалява.

Как да реагираме, ако видим змия?

По думите на д-р Кръстева, годишно в отделението постъпват един или двама пациенти, ухапани от змии. Лекарите препоръчват да се внимава при разходки сред природата, особено в неокосени зони и участъци с храсти, да няма открити места по тялото, да се ползват гумени ботуши или високи затворени обувки заради влечуги и кърлежи.

Константин Тодоров
12079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини