Обучението на парамедици във ВМА стартира

  • 01 април 2022 12:37

  • 515
  • 1
Обучението на парамедици във ВМА стартира
© ВМА

Днес, 1 април 2022 г., започна обучението по професия „Парамедик”, специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”, което ще се провежда в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА).

Обучението е с продължителност два учебни срока – теоретично и практическо, и ще приключи на 31 октомври 2022 г. Благодаря, че ни се доверихте да Ви обучим. Нашата програма е утвърдена по държавния образователен стандарт за парамедици. Ние ще ангажираме най-добрите ни кадри, за да можете да получите максимално доброто като обучение, заяви пред бъдещите парамедици началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 

Стартира обучението на парамедици във ВМА

Той подчерта важността на парамедиците в първите минути след инцидента: Един ден животът на пострадалите ще бъде във Вашите ръце, а Вашите действия – наглед прости мероприятия, но са определящи живота. 

В последните години, особено с натрупването на знания от войните в Афганистан и Ирак, бе изменена основната философия на поведение към един травмиран пациент – ако старата философия беше, че един такъв пациент е сбор от анатомични увреждания, то новата е, че това е физиологична катастрофа – загуба на кръв, загуба на топлина, нарушение в кръвосъсирването и алкално-киселинното равновесие. Вашата намеса, след като станете компетентни, води точно до предотвратяване на това. Вашата намеса и адекватна грижа при транспортирането е от решаващо значение за това дали този човек ще живее или не, обърна се генерал-майор Мутафчийски към обучаемите. 

В следващите 6 месеца 10 души ще се обучават на основните действия за поддържане на жизнените функции на пострадалите до пристигането им в болница. По време на първите им занятия те имаха възможност да наблюдават демонстрация от „бойни санитари” от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.02 | 02:37

1
БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГИЙНА И ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ ЧРЕЗ “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ и “Технология за добив на БРАУНОВ ГАЗ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ разработена от инж. Чавдар Каменаров и инж. Пламен Каменаров. ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ !!! Излиза чиста питейна вода !!! С Брауновия газ се унищожават битови отпадъци !!!

Добави коментар

Водещи новини