Илко Семерджиев не подкрепя идеята за реформа в Спешна помощ

  • 03 февруари 2022 17:34

  • 1074
  • 5
Илко Семерджиев не подкрепя идеята за реформа в Спешна помощ
© Кадър: Nova News

Бившият здравен министър д-р Илко Семердижев заяви, че не подкрепя идеята на шефа на здравната комисия Антон Тонев парамедиците да са в линейките, а лекарите в болниците. Това заяви той в предаването „Денят на живо“ по NovaNews.

„Ако свалите нивото на лекарската помощ в Спешното до ниво парамедик, можете да предположите какво ще е качеството на медицинската помощ. Той може да асистира спешен пациент по време на транспорта му. Няма система, независимо от това как сте я финансирали, ако няма добър лекар с хуманно отношение, който да работи. Парамедиците имат своята роля, но когато ги сравняваме с дипломирани лекари или лекари със специалност, се различават. Имахме парамедици, които се обучаваха, като голяма част от тях се отказаха от дейността и сами почувстваха, че не са достатъчно подготвени. Това е сваляне на качеството на медицинската помощ“, обясни той и подчерта, че реформа в здравеопазването трябва да бъде осъществена, но точно в обратната посока.

Председателят на здравната комисия в НС разкри какви промени се предвиждат в спешната помощ

Семерджиев коментира и темата дали болниците трябва да спрат да са търговски дружества – теза, която подкрепят от БСП.

„Спомняме си, че дори в предизборната кампания беше налагана идеята, че болниците трябва да бъдат дерегистрирани като търговски дружества. Ако приемем, че болницата е сграда, тя има стопанските си разходи и те трябва да се управляват. Медицинската дейност не се извършва от Търговския закон.Съществуват толкова много регулации, които са приложени към медицинската дейност. Има голямо объркване. Не можем да пришиваме стопанските разходи върху медицинската дейност“, поясни бившият здравен министър.

По думите му търговските дружества са юридически лица и в този смисъл не се занимават с лечението на пациенти.

„Това прави медицинският персонал. Лечебната дейност е регулирана от Закона за здравето, Националния рамков договор, от стандартите за добра медицинска практика, клиничните пътеки. Здравната икономика трябва да бъде разделена от медицината“, категоричен бе д-р Семерджиев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1074 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
мисля

2022.02.07 | 10:39

5
Проблема вс кадрите в здравеопазването ще се реши като при приемане медицина подпишат договор да нямат право 15години след дипломиране да се изнасят на работа извън страната.Става въпрос за държавна поръчка.Тук се образоват,държавата ги издържа и хайде довиждане.Като искат да се изнасят да си плащат обучението.
1234543211

2022.02.03 | 18:58

4
И от къде ще ги намериш тези лекари и то специалисти да ходят по адреси в линейките. Не знам къде живее този.

2022.02.03 | 18:19

1
Кой изобщо се интересува от мнението на един импотентен селски дъртак по цял ден пише и говори глупости и всяка втора дума му е сербезова

2022.02.03 | 18:52

3
Няма лошо важното е че той ще го прочете

2022.02.03 | 18:45

2
Еми не се интересуваме от теб и мнението ти така е

Добави коментар

Водещи новини