Зъботехници поискаха оставката на шефа на НЗОК

  • 31 януари 2022 14:07

  • 664
  • 1
Зъботехници поискаха оставката на шефа на НЗОК
© Novini.bg

Да се регламентира първичната медицинска документация, издавана от лекарите по дентална помощ, с която назначават изработването на безплатните зъбни протези. За това настояха представители на Българската асоциация на зъботехниците, цитирани от БТА.

Според тях липсата на документ "назначение" води до безотчетност и до нерегламентирани практики, както и до неяснота за пациента кой, къде и с какви материали е направил зъбната му протеза, каза Георги Дулев от асоциацията.

119 лечебни заведения от извънболничната медицинска помощ стават "COVID зони"

След като този документ липсва, означава, че ние работим нерегламентирано, допълни Дулев. Има нерегламентирани зъботехнически лаборатории, в които се работи с материали без ясен произход, работят хора без необходимото образование, посочи Стоян Христов от асоциацията. По думите му, такива сигнали има от Сливен. Христов допълни, че са подавани сигнали до различни институции, а извършваните проверки са останали без резултат.

Според Дулев "има инвазия от нерегламентирани зъботехнически лаборатории по южната ни граница, работещи с неясни и нерегламентирани от ЕС медицински изделия". В бюджета на НЗОК са предвидени целево 2 млн. лв. за безплатните зъбни протези, каза Стоян Котев от асоциацията.

Зъботехниците настояват тези средства да им бъдат заплатени за положения от тях труд, както и да се регламентира документацията, тъй като тя служи като отчетен документ и основание за плащане от страната на НЗОК. Според тях тези средства биха били достатъчни за изработването на 10 хиляди протези.

"НЗОК не е изпълнила задълженията си. Искаме да привлечем вниманието на министъра на здравеопазването. Искаме оставката на професор Салчев, като управител на НЗОК“, поиска Котев от името на цялата гилдия.

По-късно се очаква становището на НЗОК по темата.

Мая Йорданова
664 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.31 | 14:37

1
Защо ще им дават 2 милиона като могат да си раздадат бонуси.

Добави коментар

Водещи новини