Момчил Баев: Интензивните легла не са начин за контрол над епидемията

  • 20 януари 2022 13:32

  • 244
  • 1
Момчил Баев: Интензивните легла не са начин за контрол над епидемията
© Getty Images/Guliver (архив)

„Математическите анализи и изчисления понякога са откъснати от реалността и не вземат предвид всички фактори, които са важни за епидемиологията и за контрола на едно инфекциозно заболяване.“ Това каза пред БНР д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и магистър по обществено здраве, съосновател нa Фейсбук общността Наука в кризата - Science In The Crisis.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31492

Според Баев критиките към новия план на управляващите за борба с коронавируса в голямата им част са основателни.

Доц. Кунчев: Обмисляме сериозно затягане на мерките

Не може да имаме респираторна инфекция, която се контролира на база на заетите интензивни легла, смята той.

„Това е несериозно. Първо, нямаме достатъчен брой такива, защото нямаме достатъчно интензивни лекари и сестри. Освен това, по-голямата част от хората на интензивните легла не преживяват, те доближават 90%, тоест ние какво казваме на хората – спокойно, има легла за хора, които ще починат. Това ли е начинът да контролираме епидемията“, коментира Баев в предаването „Преди всички“.

По думите му интензивните легла са важен фактор, но това е вече крайната фаза на различните етапи в здравната система.

„Много е важно да следим заболяемостта и тя да дава основание за едни или други мерки, защото това е по-дългосрочната предвидимост. Ако сме стигнали до интензивните легла, нещата са изпуснати вече.“

„Високата заболяемост сред децата не е само защото те се тестват регулярно, и учителите. Това са големи колективи, които прекарват много дълго време заедно, в затворено помещение. Нормално е там да имаме много положителни резултати. И друго – не всички деца биват тествани, което е проблем“, отбеляза Момчил Баев.

За зеления сертификат при деца е трудно да се говори еднозначно, защото ваксините и боледуването не дават стерилизиращ имунитет, поясни той.

„Образованието от разстояние е мярка, която временно ограничава разпространението на вируса, но не е трайно решение.“

Заети са всичките интензивни COVID легла в силистренската болница

„Посегателството срещу лекари във време, в което най-големият ни проблем е недостигът на кадри в здравеопазването, е нещо, което не можем да си позволим като общество“, заяви още Баев по повод случаите на насилие над лекари и допълни:

„Хората са уморени и реагират остро на мерките, на ваксините и т.н. Част от проблема в тези реакции е свързан с разнопосочното говорене в обществото. Допуснаха се много дезинформатори, които разделят и обществото, и медицинското съсловие.“

Очевидно трябва да се действа на принципа на моркова и тоягата – с насърчителни и ограничителни мерки, обобщи темата Момчил Баев.

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.22 | 09:24

1
Още един "експерт"...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини