В болницата в Разград има свободни COVID легла

  • 18 януари 2022 20:00

  • 2463
  • 0
В болницата в Разград има свободни COVID легла
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Здравното заведение в Разград разполага със свободни легла за болни от COVID-19 . Това е съобщил днес директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Гечо Жеков на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, ръководено от областния управител на Разград Деян Димитров, съобщиха от щаба.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31703

Директорът на РЗИ - Разград д-р Ася Генева е информирала, че в понеделник заболеваемостта в региона е била 417 на 100 000, а днес вече е 458 на 100 000. Според нея ситуацията следва тенденциите в национален мащаб, като все пак в Разградско е "една идея по-спокойно". От интензивните легла в момента са заети 66 процента, е оповестил директорът на РЗИ-Разград.

"Всички легла в ОАРИЛ на МБАЛ "Св. Ив. Рилски" са заети, разкрито е едно допълнително", е обявил директорът на лечебното заведение д-р Гечо Жеков. Той е уточнил, че болницата разполага със свободни легла за болни от COVID-19 в Инфекциозното, Белодробното и във Вътрешното отделение, така че няма да бъде върнат нито един пациент, който има нужда от хоспитализация.

По думите на д-р Жеков болницата разполага с всички необходими медикаменти и достатъчно запаси от кислород. Лекарят е казал, че има проблем с недостиг на лекари и медицински сестри, защото има заболели от персонала. "При някои клинични пътеки има изискване да разполагаме примерно с трима лекари и ако един от тях заболее, оставаме без финансиране. Трябва да се помисли за по-гъвкаво решение, за да не бъдат спирани средствата в ситуация, когато поскъпват природен газ, ток и вода", е обявил той.

Областният управител е предложил д-р Жеков и директорът на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева да изготвят становище как може да бъде решен проблемът. Димитров се е ангажирал да придвижи това становище до Министерството на здравеопазването. Областният управител е изразил подкрепа и за намерението на директора на болницата при необходимост да ангажира лекари от съседните области.

Засега няма да затварят училища в област Разград заради COVID-19

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини