Министър Сербезова: Насилието над медиците няма да намали броя на починалите

  • 18 януари 2022 18:12

  • 3578
  • 20
Министър Сербезова: Насилието над медиците няма да намали броя на починалите
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

За уважение и благодарност за лекарите, фармацевтите и медицинските сестри, а не заплахи и терор, призова министърът на здравеопазването Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава в профила си в социална мрежа Фейсбук.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки - изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или не вярващ, а накрая - просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика", допълва министър Сербезова.

Венци Чикагото нападна лекар заради COVID ваксина

Министър Сербезова посочи данните за заразените с COVID-19 за последното денонощие, както и за приетите в болница и добави, че за всички тях се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост медицински специалисти. "Те се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани и неваксинирани, и вярващи и невярващи в науката, лекуват и в малки и в големи болници, и в държавни и частни структури, но всички те често на предела на силите си", пише още тя.

България е сред държавите с най-ниски нива на ваксинация срещу СOVID-19 в Европа, което, заедно с влошеното здраве на българина, води до изключително високо натоварване на болничната система, до тотално изтощение на медиците и до висока смъртност сред неваксинираната част на населението, посочи още министър Сербезова.

По думите ѝ 82.63 на сто от хоспитализираните за последните 24 часа не са били ваксинирани. От регистрираните вчера починали, заради усложнения от инфекцията, 91.93 на сто не са били ваксинирани.

"За това не са виновни лекарите и медицинските сестри. Нито пък ваксините. Нито пък това или предишните управления, които са осигурили достатъчно количества от всички разрешени за употреба в ЕС ваксини. Още по-малко вина може да бъде търсена на лекари, нападани, търпящи обиди и недоверие, които въпреки трупаните с години нерешени проблеми в системата, правят всичко по силите си", подчерта минситър Сербезова.

"Насилието над медиците няма да намали броя на починалите. По думите на министър Сербезова това няма да се постигне и чрез разпространението на невярна и откровено подвеждаща хората информация за ваксините и ваксинацията и полезността на противоепидемичните мерки. Ваксините срещу коронавирусната инфекция са едни от най-проследяваните и масово използвани за превенция в световен мащаб лекарствени продукти - близо 10 млрд. ваксини са поставени по света, а в България са били приложени над 4 млн. дози", посочи още тя.

"Към 17 януари 2022 г. получените в Изпълнителната агенция по лекарствата съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861, което представлява 0.09 на сто от всички приложени ваксини, допълни министър Сербезова. По думите й едва около 10 на сто от тези съобщени реакции отговарят на критериите за сериозност. Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички данни, както и направената поетапна оценка за безопасността на ваксините, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата", припомни министър Сербезова.

"Всеки има право на избор на какво да вярва и на какво не, но това не му дава право да бъде насилник, както и да призовава за саморазправа. А рано или късно всички опираме до грижите на хората в здравеопазването. Пазете ги", призова здравният министър.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3578 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
поправка

2022.01.18 | 20:41

19
само глупаци те се ваксинират вече всички разбраха че ваксините убиват стари и болни ДОЛУ СЕРТИФИКАТА
сома

2022.01.18 | 21:13

20
ти-си-долен-боклук
ИСТИНАТА

2022.01.18 | 20:16

18
Госпожо Министър, като казахте починали, искаме да Ви попитаме:Възможно ли е, когато се ОБЯВЯВАТ починалите от ГРИПА, в скоби да се посочва ОБЩИЯТ БРОЙ на починалите за денонощието БЪЛГАРИ?! От какво УМИРАТ БЪЛГАРИТЕ според Вас, Госпожо Министър????

2022.01.18 | 19:59

17
Госпожо Сербезова, вие сте насилника. Репресирате милиони български граждани, заради вашите вярвания и финансови интереси. Да не мислите, че това ще е без последствия. Ковида е само един от проблемите на българите, дори не е най-сериозния. Бъдете първа в Европа и отменете всички мерки.
Цв

2022.01.18 | 19:58

16
Там ще видите РАЯ И АДА И ЩЕ СИ ЗАВРЕШ ПЛАНА ОТЗАД!
Цв

2022.01.18 | 19:55

15
Вземете с Кирчо влезте доброволци в Ковид отделение!

2022.01.18 | 19:40

14
По новините нали дават опашки за ваксини? Близо 50% вече са ваксинирани, а смъртността същата. Или на репортажите са фалшиви ваксинации?
Шкир

2022.01.18 | 19:40

13
ПРОДАЖНИЦИ в бели престилки! За жълти стотинки си продадохте душата на дявола. За вас човешкият живот нищо не струва вече. С хляб, напоен със страдание и кръв на невинни жертви храните децата си. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ НЕКАДЪРНИЦИ, КАК МОЖЕ ДА СЛОЖИТЕ ВАКСИНА НА ЧОВЕК С БОЛНО СЪРЦЕ, БЕЗ ДА ГО ПРЕГЛЕДАТЕ!..... СЪД ЗА ДОКТОРА УБИЕЦ!!! СЪД И ЗАТВОР. ПЛЮЛ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА, НА ТОЗИ ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ПРАВОТО ДА ПРАКТИКУВА МЕДИЦИНА ЗА ВИНАГИ!!!
Кир Петко

2022.01.18 | 19:38

12
ПРОДАЖНИЦИ в бели престилки! За жълти стотинки си продадохте душата на дявола. За вас човешкият живот нищо не струва вече. С хляб, напоен със страдание и кръв на невинни жертви храните децата си. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ НЕКАДЪРНИЦИ, КАК МОЖЕ ДА СЛОЖИТЕ ВАКСИНА НА ЧОВЕК С БОЛНО СЪРЦЕ, БЕЗ ДА ГО ПРЕГЛЕДАТЕ!..... СЪД ЗА ДОКТОРА УБИЕЦ!!! СЪД И ЗАТВОР. ПЛЮЛ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА, НА ТОЗИ ДА МУ СЕ ОТНЕМЕ ПРАВОТО ДА ПРАКТИКУВА МЕДИЦИНА ЗА ВИНАГИ!!!
Др.гелев

2022.01.18 | 19:30

11
Г.жо сербезова докога онзи паразит ще е.,,шеф,, на срзи докога
Руми

2022.01.18 | 18:27

2
Тези който търсите
научи

2022.01.18 | 19:19

10
и/й ма потко заспала
Кой ги търси а, мръкушоНеДо

2022.01.18 | 18:32

5
Клатена

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини