Кюстендилска област има достатъчно болнични легла за лечение на пациенти с COVID-19

  • 17 януари 2022 17:42

  • 318
  • 1
Кюстендилска област има достатъчно болнични легла за лечение на пациенти с COVID-19
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

На този етап Кюстендилска област е осигурена с достатъчно болнични легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, е станало ясно на онлайн заседание на Областния оперативен щаб, свикано днес от областният управител на Кюстендил Катя Димитрова, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31535

"Обстановката е динамична, но няма да оставим болен без подходящо лечение и легло", е казал директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков, цитиран от пресцентъра на областната администрация. Той е посочил, че персоналът е същият, с който здравното заведение е работило и се е справяло с предишните вълни на коронавирусната инфекция.

Жертвите на COVID в страната за денонощието - 44, повечето неваксинирани

Д-р Величков е отчел, че напоследък има изключително голям наплив към Спешното отделение на болницата.

"За разлика отпреди, пациентите са сравнително по-млади и в по-добро състояние. Дневно в здравното заведение се приемат по 4-5 пациенти", е казал още д-р Величков. Той е уверил, че болницата в Кюстендил разполага с необходимата кислородна инсталация.

Прокуристът на Общинската болница в Дупница - Мария Иванова е уверила, че здравното заведение има необходимата леглова база, лекарства и консумативи.

"Ситуацията е динамична, но сравнително спокойна", е казал и д-р Матей Попниколов от МБАЛ "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница.

С пълна ваксинационна схема от всички педагогически специалисти в детските и учебните заведения в област Кюстендил са са 44,68 процента, а с непълна - 2,14 на сто, е съобщила Мая Стойчева - директор на Регионалното управление по образование /РУО/ - Кюстендил, цитирана от БТА.

Карантинирани като диагностицирани и контактни са 23-ма педагогически специалисти, а в детските градини почти няма карантинирани учители. Активните случаи в детските градини сред децата са 0,84 процента и 0,78 на сто от паралелките. В училищата активните случаи на ученици са 6,28 процента.

"Навсякъде учебният процес продължава, учениците се тестват и няма недостиг на тестове", е казала още Стойчева.

До момента на територията на областта са поставени общо 70 623 ваксини, е съобщил директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ Златко Величков. Той е уверил, че здравните заведения в областта се снабдяват регулярно и с "Remdesivir". Областният управител Катя Димитрова е предложила да се засили контролът по спазването на противоепидемичните мерки и да се правят по-чести проверки, допълват от областната администрация.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.01.17 | 17:51

1
Откога обикновените настинки и грипчета започнаха да се наричат Ковид. Откога заради обикновени настинки се затварят граници, бизнеси, вкарват се хора в концентрационни лагери и болници, издават се зелени паспорти и здравите хора се обявяват за ненормални и втора ръка? Откога хората се инжектират с генетични отрови-биологични оръжия?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини