Напрежение в комплекс за социални услуги заради прехвърлянето му на частна фирма

  • 14 януари 2022 17:55

  • 375
  • 1
Напрежение в комплекс за социални услуги заради прехвърлянето му на частна фирма
© Pixabay
Слушай новината

Напрежение в Комплекса за социални услуги „Свети Георги" в Пловдив. Причина за това стана намерението на общината да прехвърли дейностите му на частна фирма, избрана с конкурс, за пет години. Пловдивският общински съвет обаче отложи разглеждането на това предложение за следваща сесия заради протестна подписка, направена от служителите.

В комплекса за социални услуги „Свети Георги" работят 116 души. От първи февруари те трябва да бъдат назначени в частната фирма. Част от тях обаче смятат, че това ще ги ощети и се събраха пред сградата на общинския съвет.

ДАЗД призовава хората да сигнализират, ако знаят за насилие над дете

"Няма да имаме право на социалните придобивки, които в течение на годините ние сме извоювали. Ние имаме колективен трудов договор за срок от две години, считано от 1 април 2021 година", каза пред БНТ Иванка Петкова, оперативен счетоводител в КСУ „Свети Георги".

Напрежението сред служителите стана причина общинските съветници да отложат предложението за следващо заседание.

"Услугата се предоставя от 2010 година от община Пловдив, защо точно сега възникна нуждата да се сменя възложителя на тази услуга, защо възлагането на услугата и провеждането на конкурса е преди общински съвет да гласува това решение?", каза Веселка Христамян, общински съветник от „Демократична България".

"Нека да се запознаем детайлно, за да видим гледните точки на двете страни и да не допуснем някоя грешка", заяви от своя страна Йордан Илиев, общински съветник от ГЕРБ.

От общината обясниха, че в цялата страна е практика социални услуги да се възлагат на външни изпълнители. Подчертаха, че закриването им може да стане само с решение на агенция „Социално подпомагане" по предложение на кмета, прието от общинския съвет.

"Ние не закриваме никаква услуга, нищо не се закрива, закрива се второстепенен разпоредител с бюджетни средства, тъй като е извървявана процедурата по публично оповестен конкурс, има спечелил конкурса участник и възлагаме тази услуга за 5 години на него, както имаме още 12 или 13 услуги, възложени на външни доставчици от общо 60", каза Георги Титюков, заместник-кмет на община Пловдив.

Управителят на фирмата заяви пред БНТ, че ще запази колектива и възнагражданията им няма да бъдат намалени.

"Не съм тук да закривам или да съкращавам, аз съм тук да надграждам и да развивам. Никой няма да махна от хората, които са пряко работещи с потребителите, които си имат изградените връзки с потребителите. Така че не би трябвало да имат притеснения, със всеки от колегите разговарям и си давам моята дума гледайки го в очите", увери управителят Иван Иванов.

Няма да има промяна и в броя на хората със специални потребности, за които се грижат в социалния комплекс. Това може да реши отново само агенция „Социално подпомагане".

Мая Йорданова
375 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.01.14 | 18:17

1
Гербавите точат откъдето могат, а сега могат само от общините.

Добави коментар

Водещи новини