Адв. Свилена Димитрова: Има болници с 60% орязани лимити в пика на пандемията

  • 13 януари 2022 18:17

  • 462
  • 0
Адв. Свилена Димитрова: Има болници с 60% орязани лимити в пика на пандемията
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

„Нашето общество търси и има нагласа към нови решения за развитието на пандемичната ситуация през последните 2 години. Много важно е да сме спокойни, че здравето ни е обезпечено. Затова апелираме НЗОК да има спокойствие в сектора. Това заяви председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31527

„Темата за специалистите е кризисна в последните години. Те обаче се научиха да реагират гъвкаво“, обобщи тя.

Министър Сербезова: Очакваме голямо натоварване на здравната система

По думите ѝ през декември месец лимитите на болниците са били изкуствено орязани и много лечебни заведения са се оказали с голям недостиг на средства.

„Не е нормално в една ситуация, в която болниците са притиснати да трябва публично да поставят въпроса за лимити. Затова апелираме да не се поставят лимити, а да се осъществява по-качествен контрол. Различните лечебни заведения са с различни орязани лимити, като някои с 60%. Не трябва нещата да се случват по този начин. Не е нормално докато се опитваме да спасяваме хората, да се поставят изкуствено лимити. Ние сме „за“ това да бъдат извършвани проверки, но не и да бъдат ограничавани лечебните заведения. Трябва да обърнем сериозно внимание на болничния сектор“, подчерта председателят на Българската болнична асоциация.

Адв. Димитрова допълни, че в пандемията не е имало върнати пациенти, въпреки че персоналът е на предела на силите си. Тя допълни, че трябва да се намери специално решение за лечебните заведения. Според нея болничните структури трябва да бъдат участници в преговорния процес с НЗОК.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини