Протест на лекарите от болница „Лозенец“

  • 07 декември 2021 15:19

  • 2016
  • 1
Протест на лекарите от болница „Лозенец“
40 дни
© Булфото архив

Лекарите от болница „Лозенец“ се обявиха против сливането им с бъдещата Национална педиатрична болница, която трябва да се построи в двора на лечебното заведение. 

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обясни, че докато сградата стане готова, ще се реорганизира дейността на правителствена болница, за да поеме пациентите от детската болница. Той заяви, че болница „Лозенец“ ще запази многопрофилния си характер, както и университетския си характер след сливането.

Кацаров: Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за детска болница

Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ, се възмути от действията на Стойчо Кацаров. 

„Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията", коментира Асенова, предаде БТВ.

Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват.

Медиците изтъкват, че сме единствената европейска страна без такава болница. Според тях трябва да се мобилизира държавния си ресурс в сферата на здравеопазването, за да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница. 

Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста.

По повод протеста от здравното министерство разпространиха следната позиция:

"На терена, намиращ се на територията на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването иска да изгради национална детска болница. На същия терен ще бъде изграден и протонен ускорител. Предвижда се болницата да разполага с хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Болница „Лозенец“ ще продължи да бъде университетска болница и ще запази многопрофилния си характер. Целта на МЗ е да се надградят съществуващите в болницата услуги. Лечебното заведение ще продължи да извършва трансплантации, а вливането на педиатрията в болница „Лозенец“ ще привлече повече хора към здравните услуги в лечебното заведение. Изграждането на детска болница в двора на болница „Лозенец“ гарантира, че терентът ще бъде използван единствено и само за развитие на медицински услуги за българските пациенти".

Мая Йорданова
2016 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.07 | 17:11

1
Задължителната ваксинация е правилната стъпка за всички ваксинирани. Защото тяхната имунна система вече е разрушена от ваксините и те нямат друг избор. Те трябва да продължат да се ваксинират, докато пукнат... За всички нормални, неваксинирани хора, правилният избор е природния им имунитет. Той е достатъчно силен , за да се пребори с медийната пропаганда на сатанистите.

Добави коментар

Водещи новини