Няколко столични болници си препращат 20-дневно бебе с COVID-19 в София

  • 07 декември 2021 15:10

  • 5478
  • 6
Няколко столични болници си препращат 20-дневно бебе с COVID-19 в София
© Getty images

Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е приет в Инфекциозна болница. Но, по думите на майката и бащата, тогава започва ходенето по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29924

Боряна и Николай са родителите на четиримесечния Макси. През август, 20 дни след раждането на детето, Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, оказва се, че синът му също е заразен.

Мъж почина след отказ за прием в болница

На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябва да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към „Пирогов”. Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.

„Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца”, разказва Боряна пред Нова телевизия. 

Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Оказва се обаче, че там липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията на бебето.

„Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в „Пирогов”, за да му аспирират носа”, разказва Боряна.

„Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца, включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент”, обясни доц. Богдан Младенов, началник на Клиниката по детска анастезиология и интензивно лечение в „Пирогов”.

Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели. „Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите”, разказа Боряна.

От Инфекциозна болница отказват коментар по случая.

„Колегите от Инфекциозна болница, тъй като детето е показало признаци на дихателна умора, при тях нямат условия за дихателна реанимация. Те са се притеснили, че може да се стигне до това нещо и затова са го изпратили при нас”, обясни още доц. Младенов.  

На следващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница изписват Максимилиан и той отново е транспортиран с линейка до „Пирогов”.

През целия ден в събота Боряна и Макси са в „Пирогов”, след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.

„Пирогов” има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в „Пирогов” е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар , в който да гледаме деца с COVID”, обяснява дом. Младенов.

На 22 август състоянието на детето се влошава. „Всичко ескалира в неделя когато неговата сатурация падна много, той напълно спря да диша, посиня целият”, разказва майката.

Разполагаме с кадри от болничното заведение, предоставени ни от родителите на Макси, на които се чува и вижда затрудненото дишане на детето. Те пожелаха да не крием лицето му.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със Здравното министерство. Намират експертна група, която успява да им помогнат. След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница "Токуда".

Починалото дете връщано от болници в София?

„Пристига при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувъоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни”, обясни д-р Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.  В становището на агенцията изпратено до NOVA е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28 дневна възраст.  Също към тази дата на нито един етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични легла.

4 месеца по-късно Максимилиан е добре.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID – 19.

От Министерството на здравеопазването съобщиха за NOVA, че е осигурено болничното лечение на всички български граждани с COVID-19, в това число и на новородените деца.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 29924

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5478 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар

2021.12.07 | 17:05

4
Я, не е ли на Мангъра отделението педиатрия в инфикциозна? С чайче го е лекувал великия доктор, очевидно.

2021.12.07 | 20:41

6
Там е де. Е, когато не лае простотии може и да е там .
Умник Гюро

2021.12.07 | 17:10

5
Задължителната ваксинация е правилната стъпка за всички ваксинирани. Защото тяхната имунна система вече е разрушена от ваксините и те нямат друг избор. Те трябва да продължат да се ваксинират, докато пукнат... За всички нормални, неваксинирани хора, правилният избор е природния им имунитет. Той е достатъчно силен , за да се пребори с медийната пропаганда на сатанистите.

2021.12.07 | 16:40

3
Престъпници! Какво става с детската болница,кога ще се построи??
Бай Васо Сърбеца

2021.12.07 | 16:35

2
Не ми дреме, ако ще да го убият с шутове

2021.12.07 | 16:21

1
Нито дума срещу Кацаров победителя на пандемия.жалко за хората,за народа няма място в пирогов александровска.те са за елита на Радев.

Добави коментар

Водещи новини