Кацаров: Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за детска болница

  • 07 декември 2021 11:21

  • 2355
  • 3
© Булфото (архив)

Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска болница. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница. Това обяви здравният министър д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има на брифинг по повод изграждането на детска болница. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.

Проведени са срещи с различни заинтересовани страни. Кацаров посочи, че темата се дъвче от години. Имало дружество, която щяло да се слее с детската болница, за да може тя самата да отговаря за инвестицията, посочи още здравният министър. 

"Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александрова, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни министърът.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

Стойчо Кацаров с първи думи за починалото от менингит дете

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортниране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви още Кацаров.

Пред МЗ стой още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

"Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница "Лозенец" да поеме децата? По наша оценка - може, там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка ,ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време", категоричен бе Кацаров. 

Теодора Александрова
2355 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.08 | 09:36

3
Ей, Ху***ове, защо ми изтрихте всички коментари ??? Южният парк е защитена територия !!!, КОй разреши да се построи посолство на ФАЩ там !!??? Кой разреши да се строят блокове ??!!! Детската болница трябва да се построи на мястото на сегашната, рушаща се сгра до " Майчин дом " !!!
Умник Гюро

2021.12.07 | 13:54

2
Задължителната ваксинация е правилната стъпка за всички ваксинирани. Защото тяхната имунна система вече е разрушена от ваксините и те нямат друг избор. За всички нормални, неваксинирани хора, правилният избор е природния им имунитет. Той е достатъчно силен , за да се пребори с медийната пропаганда на сатанистите.
Помним

2021.12.07 | 12:27

1
Това е идея на герб от 2018г! И беше отхвърлена!!!

Добави коментар

Водещи новини