Министър Кацаров с подробности за ваксините за деца и тестовете за учениците

  • 01 декември 2021 14:30

  • 2134
  • 10
©

Тук съм, за да изразя уважение към колегите си. Животът е и извън COVID. Тук се роди моята дъщеря. Това каза служебният здравен министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, който откри цялостно ремонтирано отделение в болница "Майчин дом", предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 493

По думите му не е важно майките да родят в лукс, а да са при добри специалисти. Той пожела на лекарите да продължат да работят в полза на майките.

Директорът на "Майчин дом" сподели мнението си дали бременните трябва да се ваксинират

В болницата се регистрират най-много раждания у нас.

В отделението има 21 стаи. Леглата са 40. Има перфектно оборудвана стая за кърмене.

Сн. Novini.bg

В реновираното отделение има възможност за изолиране на родилки с COVID.

Във връзка за тестовете за учениците, министър Кацаров заяви: „Заповедта е от 8 ноември, днес е актуализирана. Тя казва, че задължение на министъра на здравеопазването е да осигури условия, за да не се разпространява COVID-19. Правилното е, когато някой е с положителен тест, да не влиза в училище. Карантинирането на отделни паралелки създаваше хаос. Закупуването на тестове за учениците е задължение на МОН. МЗ помогна на МОН с правенето на поръчка, но право да се закупят такива тестове има всяко училище. Направихме обществена поръчка за 1,5 млн. щадящи тестове, които предоставихме на МОН. Поръчахме допълнителни тестове, които се намират в различни митници. Поръчахме още 2,7 млн. теста за началото на декември. По този начин осигуряваме около 4 млн. броя теста за учениците“, обясни здравният министър.

Децата от 8 до 12 клас могат да се тестват и с тестове за възрастни, смята той. По думите му имаме достатъчно количества тестове за възрастни в РЗИ-тата и могат да се пренасочат към училищата. Другата възможност да се върнат учениците в клас, е да отпадне тестването, но това крие рискове. Това дали големите ученици ще се тестват с тестовете, кито имаме, ще трябва да го реши МОН

По повод новите правила за влизане в България министърът на здравеопазването Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има коментира, че мерките са затегнати, а не са разхлабени. Той уточни какви са те:

"От 1 декември, пристигащите от страните-членки на ЕС и българските граждани, ако имат зелен сертификат и идват от страна-членка на ЕС или от Европейското икономическо пространство, могат да влязат в страната. Ако български гражданин идва от страна в червена зона, се подлага на задължителна 10-дневна карантина, от която не може да се освободи. За всички граждани, пристигащи от страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство, които се намират в червена зона, в това число редица африкански държави, изобщо е забранено да влизат на територията на страната".

За това, че идващите от ЕС, където вече има случаи на новия щам Омикрон, ще бъдат пускани само със сертификат или само с PCR тест - Кацаров каза: "Така е в Европа, това е правилният подход".

Достатъчно строги мерки са приложени, свързано с новия вариант, уточни Кацаров, като отново повтори, че има пълна забрана за влизане на хора от Южна Африка.

Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде овладяно, допълни той.

По думите му ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането от нашата страна, дори да бихме могли да го забраним, това най-вероятно не би предпазило страната от навлизане на новия вариант. По думите му най-добрата защита е ваксинацията.

Ваксината за децата е същата, като тази за възрастни, просто е в друга опаковка. Пфайзер ще започне да я предлага след 15 декември, каза още той. Най-рано у нас тази ваксина може да се очаква в началото на следващата година.


 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 493
Мая Йорданова
2134 10

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 10

Добави коментар
избирател

2021.12.01 | 17:14

10
Откак Кацаров е здравен министър нещата осезаемо се "оправят"... Хвала на тоя гении

2021.12.01 | 16:36

9
Тоя на кви субстанции е Кацита?Я как е весел.Кат Дан Андрюс

2021.12.01 | 16:36

8
Тоя на кви субстанции е Кацита?Я как е весел.Кат Дан Андрюс
Умник Гюро

2021.12.01 | 14:48

2
Значи здравите хора, които нямат проблеми с ковид, биват насила ваксинирани. А болните хора, ваксинираните, които предават заразата, се обявяват за висша класа и им се дават зелени паспорти. Това е времето на звяра, 666. Българските управници до един служат на сатаната и се продават за 30 сребърника. Анатема.

2021.12.01 | 16:17

7
не само българските!

2021.12.01 | 16:06

5
разбих носа на един глупак дето носи маска и ми се сопна и аз да съм бил носел

2021.12.01 | 16:17

6
недей разбива, че после ще те съдят! тези не си заслужават времето и нервите! подминавай ги, те са облъчени, щом в колите си се возят с маски! лошото е това, което ни готвят - задължителна ваксина, също и за децата!

2021.12.01 | 16:04

4
все неща от , които се интересуват само зомбирани ковид идиоти
Този

2021.12.01 | 15:20

3
е за затвора!!!

2021.12.01 | 14:43

1
Задължително трябва да остане в редовния кабинет заедно с комитова и рашков

Добави коментар

Водещи новини