Изграждат инсталация за производство на кислород в МБАЛ - Асеновград

  • 28 октомври 2021 16:34

  • 225
  • 1
Изграждат инсталация за производство на кислород в МБАЛ - Асеновград
© Община Асеновград

Кметът на община Асеновград доктор Христо Грудев подписа споразумение за партньорство с Министерството на здравеопазването (МЗ) за подготовка и изпълнение на проект по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, Приоритетна ос 9 - „Подкрепа на здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма "Региони в растеж" (2014 г. - 2020 г.). Чрез реализацията на проекта МБАЛ - Асеновград ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 359 820,79 лева за изграждане на инсталация за производство на кислород, с капацитет на захранване - 30 болнични легла. Така, при пълна заетост на болничните места, над половината от леглата с изграден достъп до кислород ще разполагат с такъв, произведен от собствена инсталация.

Основните дейности, които ще се изпълнят по проекта, са: проектиране, изграждане на сграда за нуждите на новата система и доставка и монтаж на генераторната система. Производството на собствен кислород с медицинско приложение е световна практики в големите болници. Той е жизненоважен фактор в условията на пандемии и извънредни ситуации, при които консумацията и нуждата от кислород се увеличава многократно.

Марин Димитров: Скоро няма да има кислород за болниците, ако броят на пациентите още расте

А това води до бързо изчерпване на наличните количества и до възникване на необходимост от спешни, ежедневни външни доставки, които не винаги могат да бъдат редовни. Съвкупността от посочените фактори може да бъде допусне риск за живота и здравето на пациентите. С изграждането на самостоятелна инсталация за производство на кислород, ползван за медицински цели, МБАЛ - Асеновград ще осигури възможността за навременна медицинска помощ.

Теодора Александрова
225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.28 | 17:48

1
Няма изолиран ковид вирус по света, ваксините съдържат шипен протеин и убиват, докторите в болниците лекуват с отровното лекарство Рендесивир, умрелите от всякакви болести се обявяват за ковид-умрели без аутопсия, болниците по света са пълни с двойно и тройно ваксинирани болни. А предателите от правителството затварят в гета здравите хора, които имат природен имунитет и не им пука за лъжата ковид.

Добави коментар

Водещи новини