Разследват лекар в Мадан за фиктивни ваксинации срещу COVID-19

  • 22 октомври 2021 19:29

  • 2274
  • 6
Разследват лекар в Мадан за фиктивни ваксинации срещу COVID-19
© Getty images

Лекар в Мадан се разследва заради фиктивни ваксинации срещу COVID-19. В електронната система като имунизирани са вписани хора, на които той реално не е поставил доза. Прокуратурата образува досъдебно производство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Жена отива да се ваксинира с препарата на "Янсен" и разбира, че вече има поставена доза от друга ваксина - "Астра Зенека". При това от личния ѝ лекар.

"Направих си ваксината и отидох на работа, казаха ми, че по-късно ще ми издадат сертификата, само трябва да се обработи в системата. След половин час ми се обадиха и ми казаха, че имам поставена първа доза на "Астра Зенека", която не знам откъде е дошла", обяснява жената пред БТВ.

Образувано е досъдебно производство срещу задържаните за фалшивите сертификати във Велико Търново

В тази ситуация се оказват още трима души. Двама от тях също са от пациентската листа на лекаря.

Версията на лекаря д-р Георги Андреев е, че е допусната техническа грешка.

"Няма да говоря нищо, за да не пострадат колеги. Не съм правил фиктивни ваксинации, допуснали сме технически грешки с програмата", твърди лекарят.

През месец май, след получен сигнал, местното РЗИ извършва проверка. Установени са нарушения на Наредбата за имунизациите, заради, които е съставен акт на лекаря. С колко е глобен обаче здравното министерство не посочва в писмения си отговор. Здравната каса също санкционира д-р Андреев - с по 150 лева за всеки случай на фиктивна ваксинация.

Преди два дни прокуратурата образува досъдебно производство по случая - за компютърна измама.

"Затова, че извършителят през април и май месец е поддържал заблуждение у служители в РЗОК-Смолян, че са ваксинирани определени лица с ваксина от него, като е въвел компютърни данни в електронния регистър на имунизираните лица, а в действителност не е поставена ваксина, целта е да се набави облага за себе си или другиго", обясни Недко Симов, окръжен прокурор на Смолян пред БТВ.

Проверява се целият период, в който лекарят е поставял ваксини срещу COVID-19, за да се види дали няма и други фиктивни ваксинации. Работи се по различни версии - включително мотивът да е 10-те лева, които касата плаща на лекарите за поставена доза или пък самите пациенти да са поискали фиктивното ваксиниране.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28734

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2274 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар
Аз ще искам

2021.10.22 | 22:43

3
моя личен лекар да ми постави фиктивно ваксината и изхвърли препарата в тестов перидо в мивката, взимам си сертификата и всички доволни и аз и хамериканските производители взели пари за моята ваксина
до долната оФцъ

2021.10.23 | 01:26

6
майка ми и баща ми са на 59 и 64 години и двамата са ваксинирани, защото имат болести и са в рисковите групи при зараза с ковид ...аз съм карал ковид миналото лято и малоумнико не разбра ли, че ваксинираните разпространяват вируса по същия начин както и неваксинираните, точно затова целия зелен сертификат с некви предимства за ваксинираните и принуждаване всеки да се ваксинира и млади здрави организми на по 15-20-30-40 години е абсолютна малоумщина, при тази група смъррността е колкото при усложнения от грип. Като вземеш всички горни неща, моя избор е да не си вкарвам препарат в тестов период в тялото. Ти си слагай каквото искаш, това е твоя избор

2021.10.22 | 23:57

5
А когато Ковид те тресне и заразиш майка си,баща си или друг близък и някой от тях гушне букета,пак ли ще си доволен........

2021.10.22 | 19:39

1
мутри в бели престилки

2021.10.22 | 23:51

4
Престъпници в бели престилки
Бая ви Тони

2021.10.22 | 21:30

2
Ще му тръцнат на дядовия ...

Добави коментар

Водещи новини