Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID-19 са спестени от бюджета за болнична помощ

  • 22 октомври 2021 15:14

  • 306
  • 0
Аркади Шарков: Стимулите за лечение на COVID-19 са спестени от бюджета за болнична помощ
© Булфото архив

"По време на COVID пандемията има рязък спад в хоспитализациите - ако до 2019 години е имало 2,5 милиона хоспитализации, то през 2021 г. те са с около 500 хиляди по-малко, което води до тези резерви, които НЗОК е успяла да съхрани и сега да разпредели като стимули за лечение на COVID-19. Това са неусвоени пари от бюджета за болничната помощ", коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31733

По думите на икономиста борбата със здравната криза трябва да се разглежда в свързаност с борбата с нарастващата инфлация.

София води по бум на COVID. 120 са починалите за денонощието в страната

"Въпросът е дали тази помощ, дадена веднъж, както стана с пенсиите, после ще може да бъде отнета. Това е нещо, което се обсъжда. 90% от приходите на лечебните заведения идват от клинични пътеки. Те трябва да се върнат към нормалната си функция и практика - да получават парите си на база извършена дейност. Ето защо има нужда от увеличение на цените на клиничните пътеки, ако парите давани за COVID кризата изчезнат. Рано или късно това трябва да се случи, ако не се случи, ще имаме покачване на дълговете на държавата с вземане на нови държавни заеми", заяви Шарков.

Според него здравната криза вече е прераснала в социално-икономически план, което се вижда по броя на здравно неосигурени лица, които в момента са близо 1 милион.

"Тези нелекувани хора ще са в бавно нарастваща прогресия, която ще рефлектира и икономически", предупреди здравният икономист.

Икономистът коментира въвеждането на зелен сертификат, като предположи, че те ще са повод за увеличаване и на темпа на ваксинация, но и ще стимулират издаването на фалшиви сертификати.

По думите на Аркади Шарков трябва да се готвим за скъпа зима: "Парно ще има, но то ще бъде скъпо. Ще има изобилие от стоки, но цените им ще бъдат непосилни за някои хора". 

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини