Във ВМА откриха уникален Военномедицински симулационен тренировъчен център

  • 03 септември 2021 11:47

  • 346
  • 0
Във ВМА откриха уникален Военномедицински симулационен тренировъчен център
© Булфото

Във Военномедицинска академия беше открит Военномедицински симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти, предаде репортер на Novini.bg.

Военномедицинският симулационен тренировъчен център се състои от две тренировъчни зони. Първата пресъздава бойна обстановка, където обучаемите извършват действия по оказване на първа помощ на пострадали и последваща евакуация. Във втората зона се симулира медицинско осигуряване в полеви медицински формирования.

На територията на центъра са изградени 5 учебни зали, в които ще се провеждат теоретичното и практическото обучение с утвърдени преподаватели от клиниките на ВМА. Разработените планове и програми за обучение са изцяло синхронизирани с най-модерните концепции за военномедицинска подготовка.

На откриването присъстваха президентът на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, представители на Министерство на отбраната и видовете въоръжени сили.

Новият военномедицински симулационен тренировъчен център във ВМА е огромна инвестиция в бъдещето на Въоръжените ни сили, в самочувствието и увереността на българските военнослужещи и има капацитет да действа и при аварии, бедствия и катастрофи в страната, заяви държавният глава.

Млади лекари от ВМА преминаха курс по военна подготовка

"Българските военнослужещи, както и техните командири е важно да знаят, че дори в най-сложната, рискова ситуация, има високо подготвени, мотивирани и отговорни екипи, които да се притекат на помощ за спасяване на техния живот в случай на тежко раняване", посочи президентът. По думите му военните санитари трябва да имат уменията както да запазят собствения си живот, така и да достигнат до ранения, да окажат необходимата първа помощ и да го изведат от района на бойните действия.

Държавният глава подчерта, че тренировъчният център на ВМА е уникален не само в България, но и на Балканския полуостров, както и едно от най-модерно оборудваните съоръжения в Европа. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на поздрави ръководството на Военномедицинска академия за далновидността да насочи своите усилия и енергия за създаването на центъра.

 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини