Ще бъде ли детската болница надпартиен приоритет за България?

  • 02 август 2021 14:33

  • 859
  • 3
© Булфото

Основната задача на това усилие е да се отговори на въпроса дали България може да си поставя национални цели и приоритети. Много е лесно да се сведе въпросът до сграда. Големият въпрос е: може ли България да си постави приоритета да стане едно добро място за отглеждане на деца. Приоритизирането трябва да тръгне от парламента, през бюджета и изпълнителната власт и всичко това да се обедини в един оркестър, който свири този приоритет: децата.

Той каза, че ДБ се ангажира да търси мостове между парламентарните сили: „Когато се каже, че нещо е надпартиен приоритет, трябва да има човек, който да го движи. При нас това е Таня Андреева“.

Строителят на детската болница и МЗ в спор за договора

На срещата присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Според нея има нужда от „прекратяване“ на противоречивите послание в медиите: „Няма спор, че ще бъде в рамките на болничния комплекс на Медицинска академия. Към днешна дата заварих нулев напредък. Много усилия са изхабени. Ако искате да отбелязваме напредък, ще трябва да изчистваме проблемите и да търсим решение“.

Тя информира, че има две тези: да се продължи строителството на започната сграда-скелет или да се прави нова детска болница. И в двата случая става въпрос за един и същ терен.

„Една детска болница ще бъде най-добре, когато е в съседство с друга инфраструктура, която е в сферата на здравеопазването“, допълни Комитова.

Арх. Пенчо Димитров представи преписката и нейното административно движение: „Преписката е дошла в МРРБ заради решение на Министерски съвет, с което детската болница е обявена за проект с национално значение. Входирана е декември 2020 година“. Поискано е запазване на устройствения статут на започнатите недостроени сгради. В последствие МРРБ отказва да издаде разрешение за дострояването. Като мотиви са изтъкнати инвестиционните мотиви на МЗ и по-конкретно: искането за постоянен статут на сградите.

Виолета Комитова обобщи, че сградата скелет отпада от устройствения план през 2012 година. За сметка на това се предвижда нов строеж. През 2019 година, когато е правена обществената поръчка, тя не е била съобразена с действащия план. „Минават две години и се разбира, че сградата скелет не може да получи статут. Заинтересованата страна се опитва да внася преписки в МРРБ. Срещнах се с изпълнителя както и със здравната инвестиционна компания. Запознахме се с документите и казах, че веднага мога да издам виза за нова сграда. Отговорът беше, че не искат виза за нова сграда, защото така ще отпадне обществената поръчка“.

 

Теодора Александрова
859 3

Коментари 3

Добави коментар
тиквоча

2021.08.02 | 15:11

3
тиквоча нали беше наринал там пари
и зашо

2021.08.02 | 14:42

1
отново трябва да е в софия? Няма ли други фрадове или все сте богопомазани. Аман от ВАС!
уиж

2021.08.02 | 15:06

2
Защото всички търчат тука.

Добави коментар

Водещи новини