НСЧБ и ББА към депутатите: За бъдещето на здравеопазването трябва конструктивен диалог и трезва оценка

  • 29 юли 2021 15:30

  • 539
  • 1
НСЧБ и ББА към депутатите: За бъдещето на здравеопазването трябва конструктивен диалог и трезва оценка
© Pixabay

За бъдещето на здравеопазването е необходим конструктивен диалог и трезва оценка на реалностите, като е наложително повече от всякога да се изостави хлъзгавия терен на предизборния популизъм.

Това се казва в съвместно обръщение към народните представители от страна на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Българска болнична асоциация (ББА). 

ББА: Нека подкрепим нашите лекари, сестри и санитари, които са на предната линия в борбата с епидемията

Двете организации са дълбоко обезпокоени от наличието на все още неизяснени позиции по отношение на сегашното състояние и бъдещото развитие на българското здравеопазване, включително и за мястото и ролята на частния сектор в него. Според НСЧБ и ББА именно възприемането на частната инициатива в сектора като „екзотика“ би довело до погрешно планиране на бъдещето на здравеопазването.

„За две десетилетия частната инициатива предостави за ползване на цялото общество нови, модерни, високотехнологични болници, без държавата да е вложила и един лев за това. Пациентите получиха допълнителна възможност за избор на място, където да се лекуват качествено, своевременно и при добри битови условия. Лекарите и медицинските специалисти получиха допълнителна възможност за работа и достойно възнаграждение. Спряхме емиграцията! Създадохме нови работни места и допълнителни приходи за държавата“, заявяват още от болничните организации в обръщението си към народните представители. 

Изминалата почти година и половина от началото на пандемията у нас допълнително изсветли мястото, ролята и значението на частните структури в здравеопазването.  Тези, които имаха поне минималния капацитет да се включат в борбата с нея, го направиха с цялата отговорност и ангажираност. „Затова, когато днес се обсъждат реформите в него, не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог“, посочват още от НСЧБ и ББА в изявлението си към депутатите. Според ресорните организации българското здравеопазване има неразгърнат потенциал, който може да помогне на страната ни да осъществи своя скок в бъдещето. 

Обсъжда се промяна в клиничната пътека за COVID-19

„Достатъчно като начало е да се опитаме да превърнем харченето на пари за здраве в създаване на икономика на здравето. И да впрегнем опита, знанията и уменията на всички участници, включително и на представителите на частния сектор в него“, заявяват от Национално сдружение на частните болници и Българска болнична асоциация.

 

Филип Епитропов
539 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ясновидец

2021.07.29 | 16:04

1
след време политиците ще направят здравеопазването в България безплатно, но когато стигнат до тази идея българите вече ще са около 4 милиона; нищо друго няма да оправи здравеопазването, каквито и реформи да правите ще бъдат провал

Добави коментар

Водещи новини