Нови 20 младежи ще учат за военни лекари

  • 27 юли 2021 07:18

  • 889
  • 1
Нови 20 младежи ще учат за военни лекари
© ВМА

20 младежи – 13 момичета и 7 момчета, са приети да се обучават по специалността „Военен лекар“. Това е петият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия (ВМА), Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

Комисия, включваща представители на трите институции, определи окончателния списък с имената на кандидатите.

Отговорни от първата минута – по време на събеседването бе засегната и темата с пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки, при които преминава обучението. Минути по-късно голяма част от новоприетите курсанти избраха да се защитят и ваксинират, а други отложиха имунизацията до уточняване на алергичен статус.

Иначе, шестгодишното обучение за курсантите и в двата университета е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.

По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А след края на обучението – възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

Десислава Станева
889 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
прецакване

2021.07.27 | 07:27

1
Получават квалификация "Военен лекар", която им отрязва възможността да работят в цивилни здравни заведения. Нормалната квалификация е "Лекар".

Добави коментар

Водещи новини