Гледай на живо

Левски с последна тренировка преди двубоя с ЦСКА 1948

Стойчо Кацаров: Смених Балтов след установени няколкостотин нарушения в "Пирогов"

  • 25 юли 2021 10:42

  • 5798
  • 17
Стойчо Кацаров: Смених Балтов след установени няколкостотин нарушения в "Пирогов"
© Булфото (архив)

Трябва да обвърже потребителя с получаването на услугата и от това да зависи плащането на дейността. Не трябва да бъде така, както е сега – да се плати дейността, а след това да се търси начин тя да бъде усвоена. Това е генералната грешка в здравната система, която води до лоши резултати в болничната сфера. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има в интервю за БНР.

Той коментира казуса с "Пирогов", като посочи, че се е стигнало до консенсус и въпросът е решен.

Новият шеф на „Пирогов“ с първи думи във Фейсбук

,,Според мен не е имало томахавки. Ситуацията с болницата е следната: При рутинна проверка на НЗОК бяха установени няколкостотин нарушения, включително фиктивни дейности. Здравната каса е изпратила материалите на прокуратурата, за да бъде проверено дали тези нарушения представляват престъпления. Когато получих доклада от проверката, аз смених управителя на болница "Пирогов". Срещнах се с протестиращите от болницата, проведохме един разговор, при който установихме, че ние нямаме съществени различия по отношение на проблемите на здравната система и "Пирогов". Това, което се случи, не може да омаловажава работата на редовите лекари и медици в болницата. Това е управленски въпрос, който считам, че е решен. В този дух имаше и съобщение на следващия ден от болницата, че спират с протестите. Всичко това приключи, но проблемите не са приключили. Това, което се случва в "Пирогов", това, което се видя в "Александровска" болница и в "Правителствена", чиито директори също бяха сменени, е само илюстрация на тежките проблеми, в които са изпаднали нашите болници в частност и здравната ни система като цяло. Това е знак, че реформата на здравната система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна'', коментира министър Кацаров. 

Медиците от "Пирогов" прекратяват протестите

Той посочи, че реформа е необходима както в болничното здравеопазване, така и в извънболничното.

,,Искам да подчертая, че реформа е необходима не само на болничното здравеопазване, но и на извънболничната сфера. Едно от нещата, което трябва да се промени, е да се натоварят с повече отговорности и финансиране извънболничната болнична и най-вече първичната извънболнична помощ. Спешната помощ е лошо структурирана и зле организирана, тя трябва да бъде коригирана и адаптирана към потребностите на хората и към самата организация на здравната система. Не бива да бъде отделена от останалата част на здравната система. Проблемите при болниците произтекоха от това, че през последните години начинът на организация и на заплащане става все по-централизиран, регулацията непрекъснато се засилва. На практика ние сме стигнали почти до бюджетно финансиране. Централно разпределени на парите на отделните лечебни заведения, това все повече губи връзка с търсенето и предлагането на медицинска помощ. Предоставянето на услуги скъса връзката си с търсенето на такива. Финансирането е централно по предварително определи критерии от Националната здравноосигурителна каса. Това доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов". Промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя извършена качествено'', посочи още той.

Докога ще си затваряме очите пред безобразните кражби от здравеопазването?

Това е един възможен изход от ситуацията. По-бързо и лесно би било, ако Здравната каса и Лекарският съюз се договорят да коригират цените на клиничните пътеки, така че да се намалят диспропорциите между отделните специалности. Те трябва да се съгласят да прехвърлят повече отговорности и пари за извънболничната помощ и най-вече за първичната извънболнична помощ. На трето място – трябва да се съгласят да въведат допълнителни коефициенти за тежест на случая, за наличие на допълнителни заболявания, свързани с възрастта на лекуваните пациенти. Така с допълнителни коефициенти и корекция в цените ще се доближим до механизма и предимството на диагностично свързаните групи. Това може да бъде извършено още следващите месеци, допълни Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има.

Той апелира преговорите и действията в тази насока да започнат веднага.

,,Не е нужно Здравната каса и Лекарският съюз да чакат новото правителство или новия министър на здравеопазването, тъй като това са въпроси и решения, които са отдавна известни'', подчерта здравният министър.

Владимир Василев
5798 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
уффффф

2021.07.25 | 14:02

15
Стойчоу,марш да те няма ,че не мога да те гледам ,отпадък долен !
Бай Тошо

2021.07.26 | 15:57

17
Дупнишкия идиот да си плати изследванията!
До псувача

2021.07.25 | 13:23

14
Кого псуваш,?Яко крадене е ставало в Пирогов.Пожелавам ти,ако ти се наложи да ползваш услугите им да ти съдерат по пет кожи и тогава ще видим кой ще псуваш.

2021.07.25 | 14:23

16
Глупако, за никакво крадене не става въпрос, защото такова е нямало. В епидемичната обстановка болниците получават фиксирано заплащане, независимо дали са отчели 5 или 55 пътеки. Между другото, порочния механизъм на крадене чрез кл.пътеки е рожба на това крадливо същество Стойчо, когато бе зам.министър в края на 90-те години.

2021.07.25 | 13:11

13
Майка ти лъжлива яж руски говна
Пинокио

2021.07.25 | 13:04

12
И един милион пъти да го повториш, няма да стане истина - Пинокио!!!

2021.07.25 | 12:47

11
ЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ СЕ ОГОЯВАТ С ТЕЛАТА НА ОПОНЕНТИТЕ СИ СПРАВКА ПРАВЕШКИЯ МАНГАЛ БЕЛЕНЕ.ЗА СВЕДЕНИЕ НА СВИНЯТА НА ГЕРГОВ АПОСТОЛА Е ПРЕДАДЕН ОТ ПРАДЯДОТО НА ЛУКАНОВ ПО УКАЗАНИЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ И ОБЕСЕН ПО НАСТОЯВАНЕ НА ХОМОГРАФ ИГНАТИЕВ В СОФИЯ,ТЫ КАТО Е РАЗБРАЛ,ЧЕ СЪПОДВИЖНИЦИТЕ МУ ОРГАНИЗИРАТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО МУ. "БАЮ ЛИБЕНЕ,ДОЧУВАМ,ЧЕ ТИ И ОНАЯ ЛУДЕТИНА,БОТЬОВА,СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ СМРАДЛИВИЯ РУСКИ БОТУШ У БУГАРСКО. АКО ТОВА Е ВЯРНО,АЗ С МОЙТЕ ДВЕТЕ КУНКИ ЧЕПКИТЕ ЩЕ ВИ ОТСЕКА,КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ" ВАСИЛ ЛЕВСКИ.РУСКИЯТ ПЕДЕРАСТ ИГНАТИЕВ Е БИЛ ТОГАВА ПОСЛАНИК В ТУРЦИЯ И СЕ Е ПОЛЗВАЛ С ПРИВИЛЕГИЯТА НА ВЕЛИК ВЕЗИР=НА ПРЕМИЕР. СЪС СВОЙ АГЕНТИ-РУСКИ ПОДЛОГИ РАЗРУШАВА ОРГАНИЗИРАНАТА СЪПРОТИВА И ПО КЪСНО ПРОВАЛЯ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ЗА ДА МОЖЕ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ДА ЗАМЕНИ ТУРСКОТО С РУСКО РОБСТВО,КОЕТО Е "ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ"ХА,ХА,ХА...СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО БОРИСОВ ПОДГОНИ РУСКИ ШПИОНИ И РУСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ДИВЕРСАНТИ И ПУТЬО ПРАТИ КГБ СПЕЦИАЛИСТА ПО ПРЕВРАТИ МУТРАФОНОВА ДА ВЪЗСТАНОВИ НА СТО ПРОЦЕНТА РУСКОТО РОБСТВО В ПРЕЗРЯНАТА ЛАЙНЯНА ЗАДУНАЙКА И ВЕЧЕ СМЕ СЛАЙНЯНИ И ПРЕЗРЯНИ КАТО РУСКИТЕ ГНУСНИ КАНИБАЛИ... ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: "НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА (ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУРЦИЯ) ,КОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ТОЛКОВА,КОЛКОТО РУСИЯ".ТУРЦИТЕ И ТЕ ЯКО ЛИЖАТ ОСРАНИЯ ПУТЬОВ ГЪЗ,НАЛИ ГИ ТУРИ НА ВЛАСТ ДА МУ СЛИЖАТ...

2021.07.25 | 12:13

10
Бе как го сменяте, в съда трябва, присъда, затвор, конфискация. Той крал 10 години и го сменят. То всеки иска така да го сменят.
Просто човек

2021.07.25 | 11:38

6
Балтов е крадец!

2021.07.25 | 12:04

9
А пък Кацаров е лъжец.

2021.07.25 | 12:00

8
И теб те видяхме какъв лъжец си.

2021.07.25 | 11:46

7
КАЦАРОВ Е УЧАСТНИК В НАРУШЕНИЯТА ЗАЩО НЕ ПОДАВА ОСТАВКА?

2021.07.25 | 11:30

5
И продължаваш да си нагъл.

Добави коментар

Водещи новини