Източвала ли е болница "Пирогов" НЗОК?

  • 22 юли 2021 08:02

  • 2318
  • 2
© Кадър бТВ

Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК - такова предположение направи в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“ бившият директор на „Пирогов“ д-р Спас Спасков.

„Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията – цените, по които плаща Здравната каса са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба“, каза Спасков.

Той уточни, че няма информация за подобна практика в „Пирогов“.

По думите му това е анализ на страничен наблюдател.

„Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко надписване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски – не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш – като магазин, в който започваш да продаваш атрактивна стока“, коментира бившият директор на спешната болница.

Д-р Спасков посочи, че в „Пирогов“ случаят е малко по-различен. По думите му по време на COVID епидемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти, това не би довело до източване на НЗОК.

Доц. Спасков: Имахме достатъчно интензивни легла в пандемията, но и внушаване на страх, че такива няма

„В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОК се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице“, допълни той и уточни, че не говори за политическа употреба.

Д-р Спас Спасков допусна, че в съда може да паднат обвиненията към „Пирогов“.

Здравният министър предизвикал скандала около „Пирогов”?

Той посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан управленски опит – бил е член на Борда на директорите.

Той прогнозира, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на спешната болница.

Десислава Станева
2318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.22 | 09:41

2
Тази каса трябва да я няма като специализираните съдилища. Болниците така или иначе се издържат от държавата, но кражбите с отклонения на пари по пътеки няма да ги има и като цяло всичко ще излиза по-евтино.

2021.07.22 | 09:09

1
Няма болница във България която да не източва здравната каса това е национален спорт за бялата мафия.

Добави коментар

Водещи новини