Спешно отделение ще може да се разкрива и в болници с малка структура според проект

  • 20 юли 2021 17:08

  • 382
  • 1
Спешно отделение ще може да се разкрива и в болници с малка структура според проект
© Pixabay

Спешно отделение ще може да се разкрива и в болници с малка структура, предвижда проектът за изменение и допълнение на Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина". Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

С предложенията за промени се дава възможност за разкриване на структура по спешна медицина от първо ниво на компетентност, съобразно възможностите на лечебното заведение и наличието на структури по анестезиология и интензивно лечение, обща хирургия, вътрешни болести, кардиология, неврология, акушерство и гинекология, ортопедия и травматология или сключен договор за непрекъсната консултативна помощ с друго лечебно заведение.

Промените имат за цел да се балансира потокът от пациенти в спешно състояние като се предостави възможност "стабилните спешни пациенти да посетят сами близко лечебно заведение със Спешно отделение. По този начин екипите на центровете за спешна медицинска помощ ще могат да поемат потока на нестабилни/потенциално нестабилни и критични спешни пациенти, като същото ще облекчи работата на центровете за спешна медицинска помощ от една страна и ще даде на стабилните пациенти възможност за по-бърз достъп до спешна медицинска помощ", се посочва в мотивите за предложените промени.

От МЗ отговориха на асоциациите на заведенията за плана за справяне с пандемията

Дава се възможност в спешните отделения, освен лекари със специалност "Спешна медицина" или "Анестезиология и интензивно лечение", да работят и специалисти по медицинската специалност "Вътрешни болести". Това няма да доведе до влошаване на качеството на оказваната спешна медицинска помощ, тъй като с предлаганата промяна се включват лекари с познания в диагностично-лечебния процес при спешни състояния от една много широка област на медицинската наука, се допълва още в мотивите за промени.

Константин Тодоров
382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.20 | 17:34

1
Промяната е изцяло лобистка в полза на частните болници, като им се дава възможност да имитират спешни отделения с цел точене на касата. Да ни е честит "новия" морал.

Добави коментар

Водещи новини