Пациентска организация подкрепи действията на МЗ и НЗОК и отстраняването на проф. Балтов

  • 15 юли 2021 17:03

  • 4005
  • 9
Пациентска организация подкрепи действията на МЗ и НЗОК и отстраняването на проф. Балтов
© Булфото (архив)

Сдружение за развитие на българското здравеопазване като една от национално представителните организации за защита правата на пациентите не може да допусне правата на пациентите да бъдат пренебрегвани, с цел да се запазят каквито и да било постове и позиции.

Това се казва в официално прессъобщение от страна на Сдружението за развитие на българското здравеопазване по повод проверката на НЗОК в УМБАЛСМ "Пирогов" и отстраняването на проф. Асен БалтовАсен БалтовПроф. д-р Асен Георгиев Балтовзпълнителен е директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от м. Февруари от длъжноста изпълнителен директор на болницата. Публикуваме позицията без редакторска намеса: 

"Сдружение за развитие на българското здравеопазване не може да допусне в което и да е лечебно заведение в страната да бъдат извършвани нарушения, като констатираните след назначената от НЗОК проверка в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, а именно неспазен диагностично – лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане от страна на ЗОЛ на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК; включени в ИЗ на ЗОЛ медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение; отчетена и заплатена дейност за конкретни ЗОЛ, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в ИЗ. 

МЗ: Проф. Балтов е управлявал еднолично, неефективно и непрозрачно, никой не атакува и обвинява лекарите от "Пирогов"

Подобни действия, освен, че представляват нарушения на законодателството на РБ, водят до разрушаване на и без това крехкото доверие на обществеността към лекарското съсловие и системата на здравеопазването като цяло. Това е недопустимо, особено в ситуацията, в която целият свят се намира в момента.

От друга страна неправомерно получените от УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, средства не са използвани за реално лечение на болни, а за незаконно облагодетелстване. Това реално са средствата на всички нас здравно осигурените граждани, за чието правилно разходване следи касата. Всичко това е ощетило най-вече нас, пациентите, които сме лекувани с и без това недостатъчните средства за здраве.

НЗОК след проверката в "Пирогов": Открихме редица нарушения, болницата трябва да върне над 1 млн. лева

Свидетели сме на това, че пациенти непрекъснато събират средства за лечение в чужбина, на липсващи медикаменти, на недостиг на легла в болниците, на случаи на починали пациенти, неполучили навреме лекарска помощ, и подобни действия от страна на администрацията на лечебно заведение от ранга на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“, са недопустими не само от гледна точка на погазване и нарушаване на закона, но и от морална и етична страна. 

Проф. Асен Балтов е освободен като директор на "Пирогов"

Като национално представителна организация в защита правата на пациентите, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, изказва своята подкрепа на действията на НЗОК и Министерство на здравеопазването с цел отстраняване на извършените нарушения и недопускане на подобни ситуации в бъдеще и гарантиране спазване на правата на пациентите".

Филип Епитропов
4005 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.15 | 18:06

4
Мой колега беше опepиpaн, беше му сложена пластина за 1200 лева, след което спа в коридора заедно с още 5-6 души две нощи. После беше изписан неизлекуван и заразен с червен вятър. Това е Пирогов.
Бойко борисов

2021.07.15 | 18:44

9
Ходи и ти в пирогов,белким пукнеш
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.15 | 18:17

8
Я, гейбер и говори. Хахахахаха

2021.07.15 | 18:13

7
А теб кога ще те оперират от малоумие?

2021.07.15 | 18:08

6
Ами крадът ни лекарите !Те са мафия! Изкарали ги под команда на протест и се надпреварваха да ни морят.

2021.07.15 | 18:07

5
КРАДЕЦ

2021.07.15 | 17:18

3
Ще взема тоя от здравната каса дето ние внасяме парите там.И тоя ни е крал.Вън!

2021.07.15 | 17:17

2
АА ЧЕРВЕНИТЕ СЕКТИ ОТ ДЕСЕТИНА КОМУНИСТА АЙ СИКТИР МРЪСНА ПАПЛАЧ! НИКОЙ НЕ ВИ Е ИЗБИРАЛ ДА ЗАЩИТАВАТЕ ПРАВАТА НИ, МАРШ ПРИ РУСКИЯ ПОСЛАННИК ДА МУ ДУХАТЕ

2021.07.15 | 17:04

1
Ахахаха! Че как иначе! Нали са на президентчето хора! Смях! Малоумници!

Добави коментар

Водещи новини