Стойчо Кацаров: Здравната ни система продължава да търпи големи финансови загуби

  • 22 юни 2021 12:06

  • 734
  • 10
Стойчо Кацаров:  Здравната ни система продължава да търпи големи финансови загуби
© Булфото (архив)

Най-големите финансови загуби в здравната система се трупат от този малък дял държавни дружества. Остана още месец и нещо от мандата ни. Може би не е коректно да давам някакви крайни оценки или да правя някакви стратегическа визия за следващия месец. Мен ме впечатлява погледът към прозрачността на дейността в лечебните заведения и анализа на ефективността на разходите и възможностите, които може да даде такъв анализ за подобряване на медицинското обслужване и намаляване на разходите за него. Това коментира министърът на здравеопазването Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема "Инвестиции в здравеопазването".

,,Бидейки в разгара на предизборната кампания, е добре да чуем позицията на колегите, които са в предизборна битка. Бих искал да поставя няколко въпроса, на които кандидатите за народни представители е важно да дадат отговор. Единият е въпросът за монопола. Този въпрос е за отношението дали да имаме една Здравна каса, или няколко здравноосигурителни фонда. Кое е по-добре от гледна точна на управлението на системата и кое е по-добре от гледна точна на потребителите на здравната система'', попита Кацаров.

Вторият голям въпрос е за отношението към собствеността в системата на здравеопазването Във фармацевтичната индустрия 100% от фирмите, които търгуват с лекарства на едро и дребно с медицински изделия да са частни. Вероятно 95% от дружествата в областта на медицинските са частни. Не 95% от разходите на здравната система отива в частни дружества. Процентът, който отива в държавни и общински дружества е значително по-голям, особено в болничната помощ. Най-големите финансови загуби се трупат от този малък дял държавни дружества. В основата на всичко стои отношението към собствеността. То е различно, когато харчиш собствените си пари, и друго, когато харчиш чужди, от които загубите няма да са за теб. Това е в основата на различния подход, заяви той.

Отчетът на министър Кацаров: Борба с COVID, здравната система и имунизацията

По думите му третият важен въпрос е за ролята на държавата в тази система.

,,Доколко държавата трябва да се намесва и да регулира процесите в тази система или трябва да остави търсенето и предлагането на услугите да бъдат основен движещ механизъм и регулатор'', добави Кацаров.

До към 2000 г. имахме система, която беше регулирана от държавата почти на 100%. След промените регулацията на държавата намаля и имаше либерализация на пазара на медицински услуги. В последните години виждам завръщане на засилване на държавната регулация, контрол и намеса в сектора. Днес сме в ситуация, в която почти всичко се регулира от държавата – субсидирането на лечебните заведения, лимитите, стига се дотам, че дори НЗОК започна да плаща заплати на персонала в лечебните заведения. Можем да продължим в тази посока и да обезсмислим съществуването на НЗОК. Това са трите аспекта, които считам, че са важни и са много съществени за развитието на здравната система, посочи той.

,,Здравната система не трябва да се разглежда като държавен разход, администрация или някаква форма на социално подпомагане. Това е икономическа дейност, която може да носи приходи и може да носи печалба. Тя дава не само здраве на хората, но може да носи и приходи и печалба дори в държавния бюджет. В бюджета, който я субсидира, са около 2.7 млрд. Около 2 млрд. са за НЗОК и около 700-800 млн. са за Министерство на здравеопазването. Приходът за държавния бюджет може да и по-голям от трансфера, който се плаща от него на НЗОК'', посочи министърът.

Ако ние сме достатъчно умни, за да разберем, че здравната система е икономика и трябва да се развива като такава, здравната система може освен да осигурява по-добро здраве и достъп на совите граждани до медицинска помощ, може да си осигурява и по-добри приходи. Това е икономиката на бъдещето. Човечеството вече е задоволило своите потребности от храна, облекло, жилища и начин на придвижване. Всички усилия и средства оттук нататък ще се насочат в посока на това кака да се подобви качеството на живот и да се удължи животът. Само малък пример е всичките средства, които се хвърлиха в борбата с COVID е само малък пример за това, което предстои, заяви Кацаров.

,,Компютрите и софтуерът бяха дотук високите технологии. Оттук-нататък високите технологии ще са в медицината. Ваксините са само открехната вратичка към технологиите, които ще променят начина на живот на човек, остаряването, по-дългия и по-качествен начин на живот. Колкото по-рано го разберем като държава, толкова по-бързо ще може да реагираме и да извлечен конкурентно предимство. Това е икономика, която не зависи от природните ресурси и полезните изкопаеми. Тя зависи от нашия ум и човешкия потенциал, който ако умеем да поставим и организираме правилно, ще спечелим всички'', допълни той.

Novini.bg
734 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2021.06.22 | 13:35

10
Какви.загоби.бе.м ушморок.само.изнудвате.за.пари.
В Новини.бг

2021.06.22 | 13:02

5
измислят новините, наричат протестиращите "лумпени", Радев - "тъпа фуражка", спец-службите - "простаци"

2021.06.22 | 13:24

9
Просто казват истината.

2021.06.22 | 13:19

8
Радев предаде българия.

2021.06.22 | 13:15

7
Здравната система трябва да се грижи за здравето на хората а не да трупа печалба.
Хм

2021.06.22 | 13:12

6
Здравната дейност в цял свят е на "загуба". Това са си социални разходи в полза на хората а не бизнес

2021.06.22 | 12:52

4
Хунтата на българоубиеца Радев съсипа държавата за 1 месец...вие си помислете,ако дойдат на власт ИТН....ИСМВ...ДеБъ...БСП...ДПС какво ще се случи в държавата!

2021.06.22 | 12:51

3
Хунтата на българоубиеца Радев съсипа държавата за 1 месец...вие си помислете,ако дойдат на власт ИТН....ИСМВ...ДеБъ...БСП...ДПС какво ще се случи в държавата!

2021.06.22 | 12:51

2
Хунтата на българоубиеца Радев съсипа държавата за 1 месец...вие си помислете,ако дойдат на власт ИТН....ИСМВ...ДеБъ...БСП...ДПС какво ще се случи в държавата!
протестър

2021.06.22 | 12:33

1
Ти ще я фалираш,глупак.

Добави коментар

Водещи новини