Проф. д-р Румен Попов: Дари кръв – спаси живот!

  • 11 юни 2021 10:15

  • 552
  • 3
Проф. д-р Румен Попов: Дари кръв – спаси живот!
© Булфото (архив)

Дни преди Международния ден по кръводаряване -14 юни, потърсихме за коментар по темата проф. д-р Румен Попов, д.м., началник на Центъра по транфузионна хематология на ВМА. За предизвикателствата и работата в годината на пандемия, той сподели следното:

"От май 2020 г. до май 2021 имаме увеличение на кръводарителите със седем души. Това е повод за гордост и показва добрата ни работа по отношение на осигуряването на пациентите ни с кръв", заяви шефът на Кръвния център. 

Булфото

"Хората доброволно и безвъзмездно даряват кръв, за да спасят човешки живот", съобщи проф. Попов и призова всеки здрав българин да направи този благороден жест.

"С много труд успяваме да привлечем дарители – започва се с момента на освидетелстване на кръводарителите, преминава през самото даряване, обработка и крайният пациент", разкри стъпките началникът от ВМА. 

Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на COVID-19

Той благодари на всички кръводарители, които смело са прекрачили Центъра по кръводаряване, само за да спасят човешки живот.

По отношение на кръвната плазма, за лечение на коронавирус, проф. Попов също подчерта добрата работа на центъра: „Хората осъзнаха, че това лечение е ключово и ни подкрепиха безвъзмездно". 

"Искам да успокоя кръводарителите – взели сме всички предпазни мерки, опасност няма", категоричен бе експертът. 

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Ползите са много, а крайният резултат – спасяване на пациенти.

Необходимо е телесното тегло на кандидат – донора да бъде над 50 кг. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Връщат се само дарители със сериозни хронични болести, за да не се застрашава животаът им.

Здраве и все такава всеотдайност, пожела проф. д-р Румен Попов на колегите си. 

ВМА/ Проф. д-р Румен Попов, д.м.

По материала работиха Галя Георгиева и Радина Лазарова

Чуйте повече във видеото! 

Последвайте канала на

Novini.bg
552 3

Коментари 3

Добави коментар
Ковида

2021.06.11 | 12:55

2
Миналата година имах желание да даря кръв, ама в центъра по хематология в Русе не ме пуснаха без маска.Сега и последният кръводарител да съм на оланетата
Ковида

2021.06.11 | 12:57

3
..на планетата няма да даря кръв, щом се правят на интересни и не ги интересува кръвта ми, а маската.
Amyzqnpa

2021.06.11 | 12:07

1
М­­­л­­­а­д­­а­­­ ­­­м­о­к­р­­а­­­ ­­у­­­ч­­­е­­н­­и­­ч­к­а­­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­­­ ­­­ ­­W­­ ­W­­ ­W­­­ ­­­.­­ ­­B­­­ ­G­ ­­1­­ ­­­7­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини