Проф. Красимир Гигов: Не се затварят зелените коридори, а се дава приоритет на възрастните и хронично болните

18 май 2021 14:47

Проф. Красимир Гигов: Не се затварят зелените коридори, а се дава приоритет на възрастните и хронично болните
© bulphoto (архив)
966 1

От днес работят зелени коридори за ваксинация без предварително записване на хора над 60 години или с хронични заболявания. Възрастните хора вече са приоритет в имунизационния план, след като вчера, със заповед на служебния здравен министър Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, планът за ваксинация беше променен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24129

С новата заповед ваксини на хора над 60 години се поставят от понеделник до четвъртък, а за останалите - от петък до неделя. Въпреки новата заповед за промяна на ваксинационния план с приоритет за имунизация на възрастните и болни хора в центровете се поставят ваксини на всички желаещи, без значение от възрастта им. Причината – има достатъчно ваксини, както и липсата на големи опашки, обясниха служители в пунктовете за ваксинация.

Кацаров: При 70% колективен имунитет ще можем да се върнем към нормалния живот

Д-р Васил Михайлов от центъра за ваксинация в Александровска болница заяви пред БНР: „Какво правим когато, както се вижда, няма такива желаещи хора над 60 години? Нима трябва да спрем да ваксинираме? Според мен – не. Това е някакъв жест да се обясни една загриженост към по-възрастните. Моята мисия е да ваксинирам колкото се може повече хора“.

Здравните инспекции трябва да определят логистични пунктове, от които общопрактикуващите лекари ще получават ваксини. Става дума за пунктовете във всяка община, както и в отдалечени населени места, гласи заповедта на министър Кацаров.

Проф. Красимир ГиговКрасимир ГиговПроф. Красимир Гигов е роден 25 Юли 1943 г. в гр. Русе. Женен. Завършил е Медицинският университет в, председател на Националния ваксинационен щаб, заяви че приема като добър знак, че ваксинационният процес е една от основните политики на новия екип в Министерството на здравеопазването: "Ако втора доза са получили близо половин милион души, това означава, че ваксинационният процес е преминал в съвсем друга фаза. Т.е. би трябвало да се поразместят малко нещата. ... Зелените коридори имаха своите предимства и постигнатият ръст на имунизации се постигна благодарение на тях".

По думите на проф. Гигов новият план за ваксинация, обявен от Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има, не означава затваряне на зелените коридори, а даване на приоритет на възрастните хора и хронично болните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24129

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
966 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Marciaxhyna

2021.05.19 | 09:15

1
М­­л­­а­­­д­а­­­ ­­­м­­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­у­­ч­­­е­­н­­и­­­ч­­­к­­­а­ ­­­ч­у­­к­­а­­ ­ ­­­W­ ­­W­­ ­W­ ­­­.­­­ ­B­ ­G­ ­­1­­­ ­­7­­­ ­.­­­ ­­­C­ ­­L­­ ­U­­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини