След 43 дни борба с COVID-19 млад мъж се учи да ходи отново

22 април 2021 19:39

След 43 дни борба с COVID-19 млад мъж се учи да ходи отново
© gettyimages
4637 0

10 дни между живота и смъртта и 25 на белодробна вентилация, и с 35 килограма по-малко. След тези изпитания на коронавируса оцелява млад мъж от Пазарджик без придружаващи заболявания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Днес той започна втория си живот, след като беше изписан от болницата след 43 дни престой.

Полицай оцеля след 50 дни на апаратна вентилация

"През цялото време беше трудно, но благодарение на докторите се справих", каза Георги Спасов пред БТВ.

"С редица методи на обогатяване на дишането с кислород не се получаваше добър резултат. Започнахме да се притесняваме какъв ще бъде изходът и краят", каза д-р Красимир Денчев, анестезиолог, МБАЛ "Хигия", Пазарджик.

 

Кадър: БТВ

Вирусът поваля Георги рязко, на третия ден е получил задух и е трябвало да бъде приет в болница, а в болниците е нямало места. В момента Георги не може да ходи самостоятелно. У дома рехабилитацията ще продължи месеци.

"Той си диша, няма проблем. Просто има нужда от ниски дози кислород вкъщи, особено когато прави сериозни усилия. Когато се движи, но ще се възстанови", обясни д-р Тони Палийски, началник на COVID отделението в МБАЛ "Хигия" в Пазарджик.

"Болестта не е лъжа. Убедих се в това", казва мъжът. В COVID отделението младите пациенти като Георги вече не са рядкост.

"Пациенти, които нямат съпътстващи заболявания, млади хора и с много тежка дихателна недостатъчност", допълни д-р Тони Палийски. "Благодаря им много! Ако не бяха те, не знам. Нямаше да съм тук", каза Георги.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23535

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
4637 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини