Аркади Шарков посочи кои са най-големите липси в здравната система по време на пандемията

05 март 2021 18:55

Аркади Шарков посочи кои са най-големите липси в здравната система по време на пандемията
© Кадър: БНТ
420 4

От началото на годината стана ясно, че най-големите липси в системата са в човешкия ресурс и липсата на кадри в медицинските специалности. Тази липса води до много по-сериозни проблеми. Това заяви здравният и икономически анализатор Аркади Шарков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22505

Въпросът не е в това да се изсипват едни пари в нереформирана система. Тук по-скоро говорим за правилно разпределяне на ресурса и чрез пазарни механизми. По отношение на смъртността сме на едно от първите места в Европа, отбеляза анализаторът.

Вижте колко души се записаха за ваксинация срещу COVID-19 в електронния регистър

„Извънболничната помощ е хронично недофинансирана. От друга страна са лекарствата – нужна е една добра лекарствена политика. В България има сравнително добър достъп до лекарства. Здравеопазването не е безплатно, то е скъпо. Когато знаем колко струва, ще можем да планираме“, заяви Шарков.

По думите му най-спешно трябва да се реформира оптимизацията на болничната помощ. Във времена на криза най-важно е базовите нужди като здраве и социални услуги, да бъдат гарантирани. На въпрос дали е лошо болниците да са търговски дружества. Търговските дружества дават прозрачност. Когато болниците не са такива, контролът ще е по-голям, тъй като има риск от двойно финансиране. Общинските структури не са достатъчно ефективни, заяви Аркади Шарков.

Шарков бе категоричен, че по никакъв начин не бива да се увеличава здравната вноска в момент на криза. „В година на пандемия това ще падне върху бизнеса и хората. Може да се направи единствено с договорен характер“, заяви той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22505

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
420 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (4)

Добави коментар
Jessicaa17

2021.04.10 | 03:56

91493
­­В­и­­ж­­­т­е­­­ ­м­­­о­я­т­а­­­ ­­т­­­и­­й­­н­ ­­­п­­у­т­к­­а­­­ ­­­-­­ ­W­­­W­­W­­­.­­­B­­­G­1­7­­.­C­­L­­­U­B­­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.05 | 21:09

30679
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И СЛЕД ТОВА СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО) №14
Bbb

2021.03.05 | 20:59

30653
От къде го изровихте това педалче

2021.03.05 | 19:56

30575
Най-големите липси в здравната система са, че им затвориха баровете на лекарите и секнаха пациентите с доплащането.

Добави коментар

Водещи новини