УМБАЛ "Канев" в Русе се връща към нормална организация на работата си по отделения

  • 05 януари 2021 14:23

  • 265
  • 0
УМБАЛ "Канев" в Русе се връща към нормална организация на работата си по отделения
© Unsplash

След като през последните месеци на миналата година Университетската болница "Канев" в Русе преструктурира 90 процента от отделенията си за лечение на пациенти с коронавирус, от началото на тази година лечебното заведение се връща към нормалната си дейност. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов.

По думите му пациенти с коронавирус се лекуват вече само в инфекциозното отделение и в реанимационния COVID сектор.

"Надявам се, че от 1 януари т.г. с реорганизацията, която направихме, ще започнем поетапно да възвръщаме дейността си. Отчитайки факта, че все още има насаден страх у гражданите към болничните заведения, искам да уверя всички, че освободихме останалите отделения от пациенти с коронавирус и направихме необходимата дезинфекция. Болницата е готова да подаде ръка на всички, които имат нужда от нейната помощ", каза Иванов.
Той информира, че през миналата година в УМБАЛ "Канев" са били хоспитализирани 1428 пациенти с коронавирус, или шест процента от всички преминали през лечебното заведение.

Той каза още, че 20 процента от медицинския персонал на лечебното заведение е преминал през инфекцията.

По думите на медицинския директор на болницата и началник на отделението по анестезиология и реанимация д-р Лидия Стефанова, въпреки че голяма част от персонала е бил заразен и в болнични, с малко медици - отговорни и ангажирани към пациентите, болницата е успяла да се справи.

"Натоварването беше огромно, но в крайна сметка доведе до обслужване на всички пациенти, които пристигаха пред Спешното отделение", каза д-р Стефанова.
По думите й, през октомври и ноември миналата година са били приети 263 пациенти с диагноза коронавирус и пневмония.
"Страшно беше, защото повечето от пациентите пристигаха с тежка дихателна недостатъчност. Успяхме да осигурим на всеки нуждаещ се лечение с кислород. Загубихме пациенти, но можем да се похвалим и с успех", каза д-р Стефанова.
По думите й е имало болни по 30-40 дни на апаратна вентилация, докато средният период е 18 дни.

"Постигнахме успехи. Животът е ценен. Удовлетворението беше огромно, когато успяхме да изкараме пациенти от коварното заболяване", заяви д-р Стефанова.

Иван Иванов обясни, че въпреки трудностите УМБАЛ "Канев" приключва годината без задължения и с положителен финансов резултат. През периода е била купена техника за около 1 млн. лева, дарени са апарати на стойност около 47 000 лева, като е изградена и нова микробиологична лаборатория за COVID изследвания.
Иванов каза още, че предстои и акредитация на Университетската болница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини