Пандемията променила протокола за Спешна помощ

  • 15 декември 2020 17:32

  • 643
  • 0
Пандемията променила протокола за Спешна помощ
© bulphoto (архив)

Пандемията промени и изискванията за оказване на първа помощ при пострадали. Новите насоки са факт в протокола за изкуствено дишане. Това разкри пред „Монитор” Андриан Георгиев от Фондация „Първите три минути”.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Така оказващият първа помощ не бива да се доближава до лицето на пострадалия.

Лекари от Пловдив спасиха тежко болна с COVID-19 с нов подход

„Това се случва в два момента. Първият е, когато се проверява дали пострадалият диша. Тогава главата трябва да се отдръпне назад, а брадичката да се повдигне нагоре. Досега оказващият първа помощ се навеждаше над пострадалия и поставяше ухото над устата му, за да провери дали диша. Вече това не се прави и се проверява на око. Най-много може да поставите ръка на корема му и да проверите дали се повдига диафрагмата”, обяснява Георгиев.

Вторият случай е да се прави изкуствено дишане и сърдечен масаж, но дишането „уста в уста” отпада. Също така лицето на пострадалия трябва да е покрито с марля, шал или с друга текстилна материя, за да се избегне евентуално заразяване с COVID-19. След това се изисква и стандартната дезинфекция на ръце и др.

Според Андриан Георгиев новите правила не водят до по-малък ефект на оказваната помощ. Той уточни, че и преди пандемията всички организации съветват, ако обдишването не е приятно на оказващия първа помощ, да се приложат само притискания.

„Това е по-добрият вариант, отколкото да не се прави нищо. По този начин пак удължавате времето за реагиране, докато дойде екип на Спешна помощ”, посочва Георгиев.

Той изтъкна, че според статистиката внезапното спиране на сърцето е третата причина за смърт в индустриалните страни. Годишно пък са регистрирани над 350 000 такива случаи в Европа.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини