Джипитата искат защита от съдебни дела след ваксиниране COVID-19срещу

14 декември 2020 14:27

Джипитата искат защита от съдебни дела след ваксиниране COVID-19срещу
© gettyimages
5017 3

Личните лекари, които ще поставят ваксините срещу COVID-19 настояват предварително да бъдат освободени от наказателна отговорност. Молбата е изразена в позиция на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, адресирано до здравния министър, главния държавен здравен инспектор и председателя на Националния ваксинационен щаб.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22882

В молбата се иска още снемането на отговорността от личните лекари да се удостовери със съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни. Като пример се посочва Правителството на Великобритания, което дало правна защита на фармацевтичния гигант Pfizer от съдебни процеси при евентуални проблеми с ваксината.

Проучване: 56% от българите не биха се ваксинирали срещу COVID-19

В писмото си Националното сдружение на общопрактикуващите лекари молят да им се предостави информация по 6 точки, касаещи ваксините, тъй като джипитата са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу вируса:

1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България.

2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?).

3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях.

4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.

5. Трайност на имунитета.

6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите ни към НЗОК в края на месеца, откъдето същата за цялата страна да се имплементира в системата?

Изтъква се, че възникват и други въпроси, свързани с кампанията за ваксиниране, които от сдружението ще поставят своевременно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22882

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
5017 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Розата

2020.12.15 | 23:02

89631
СЕГА РАЗБИРАТЕ ЛИ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ,АЙДЕ ОПОМНЕТЕ СЕ,ПОСЛЕ ЩЕ Е КЪСНО!
К. Л. М. Ч

2020.12.14 | 16:30

88298
Кой ще гарантира, че ваксините сащ безопасни? Кой ще гаращнъира, че щще имат хората имунитет срещу коронавируса и за колко време? Генното инженерство полезно ли е за хората? Защо ваксина ще се съхранява при минус 70 градуса.? Защо ваксината съдуржа наночастици и какте ще повлияят на ДНК на хората?
Лекар

2020.12.15 | 22:40

89620
1.Производителят Pfizer още в началото декларира,че не поема отговорност и това беше условие,за да продава. 2.Вирусния белтък,който се инжектира манипулира месинджъра на РНК - Рибо нуклеиновата киселина,която отговаря за предаването на информацията от ДНК до клетката.Целта е да се "излъже"имунната система да произведе антитела срещу този вирус. 3.Никой не може да каже на този етап как ще работи имунната система след това - смята се за напълно вероятно развитието на автоимунни и онкологични заболявания,защото излъганата имунна система няма да различава всеки път собствените си клетки и може да ги приеме някои като чужди и да ги атакува.По тази причина повечето грамотни по въпроса лекари отказват да се ваксинират. 4.Дори и да се окаже ваксината ефикасна,то ще е само за конкретния вирус,а не за мутациите му.А вече има две мутации.Не се знае още колко ще станат.Но веднъж манипулиран,месинджъра на РНК не може да се възстанови.

Добави коментар

Водещи новини