Лекари от Враца: Не смеем да се ваксинираме срещу COVID-19

България е готова с план си за ваксиниране срещу COVID-19. Страната ни ще започне с препаратите на Пфайзер/Бионтех и Модерна, но едва след като ги одобри Европейската агенция по лекарствата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

В първата фаза ще бъдат имунизирани над 240 хиляди медици - това са лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, фармацевтите и целия медицински персонал. Във втората фаза е ред на учителите и хората, които живеят в социални домове, както и техния персонал. Очаква се общият им брой да бъде малко над 112 хиляди лица. Специфичното е, че тук попадат и персоналът на ферми за отглеждане на норки. Следва третата фаза. В нея ще бъдат имунизирани служителите, които поддържат функционирането на основни дейности. Тук попадат и полицаите, както и работещите в секторите енерго и ВиК. Един милион и 800 хиляди души ще бъдат ваксинирани в четвъртата фаза. Това са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания. А в петата фаза е ред на групите, които са уязвими поради условията и начина им на живот.

Приеха реда, по който ще се ваксинираме срещу COVID. Ето кой ще е първи

Враца е определена като един от шестте центъра за ваксинация и логистика. Местното РЗИ ще координира действията в целия Северозапад.

Врачанската областна болница има COVID отделение, в което се лекуват най-тежките случаи.

В момента имаме няколко тежки случая тук, все още не са на апаратна вентилация, защото се опитваме да им дадем до последно шанс, тъй като при тях шансът е по-голям преди интубацията. Надявам се да се преборим и всичко да има положителен край, съобщи д-р Златомир Колев в ефира на bTV.

Златомир е млад лекар специализант и реаниматор, който е избрал да остане България. Включва се в борбата с пандемията още през пролетта.

Още май месец, когато бяха приети пациентите от Гара Вършец, имаше нужда от реаниматор. Аз кандидатствах, не съм се замислял, разказва д-р Колев.

Докато други негови колеги се отказват заради голямата опасност, той казва, че е преценил риска.

Аз съм на такава (млада) възраст и нямам придружаващи заболявания. През последните седем месеца съм добре ще видим, сподели той.

Всички тествани ваксини за COVID-19 не са дали опасни странични ефекти

Що се отнася до предстоящата ваксинация на лекарите в първа фаза, Златомир разкрива, че не смята да се възползва.

Ваксините са хубаво нещо, говорим за задължителните ваксини, които са залегнали (в имунизационния план). Те са ни спасили от много опасни инфекции, но за съжаление за тази ваксина срещу COVID-19, поне за мен, няма достатъчно убедителни данни, че тя ще бъде 100% ефективна и ще бъде на 100% безопасна. В медицината има така нареченото риск-полза за всяко едно лекарство или лечение – трябва да бъде претеглен много добре риска и каква ще бъде ползата. Затова мисля, че е хубаво всеки един човек да се информира и сам да прецени. Приветствам решение на правителството, че ще бъде доброволно и безплатно, казва д-р Колев.

Друг негов колега също казва, че няма да се ваксинира, защото е изкарал болестта. Д-р Колев не е чувал от персонала на болницата някой да е казал категорично, че ще се ваксинира.

В петък фармацевти от Враца заявиха, че са готови да се ваксинират, ако Европейската агенция по лекарствата одобри препаратите. Други лекари от града споделиха, че още не са взели решение и чакат повече информация за надеждността на ваксините.

Вече са подготвени помещения в РЗИ-Враца, където да се съхраняват ваксините. Имат готовност и там да се извършва имунизацията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.06 | 16:59
  АБЕ ЦЪЛВУЛИ, 3500 ПОЧИНАЛИ НА 7 МИЛИОНА ХОРА ! 0.05% . ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ТОВА ПАНДЕМИЯ ЛИ Е????????ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И С ТЕЗИ ВАКСИНИ!НЯМА ВАКСИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ КОЯТО ДА НЕ Е РАЗРАБОТВАНА ТЕСТВАНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 5-8 ГОДИНИ.ИЗЧИСТЕНИ СА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ!ТУКА ЗА 5-6 МЕСЕЦА И ХОП ВАКСИНАТА ГОТОВА.КОЙ ЩЕ ГАРАНТИРА ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧАТ НЯКАКВИ ГЕНЕТИЧНИ ИЗМЕНЕНИЯ .НИКОЙ!ЕДНИ МНОГО МИЛИАРДИ ЩЕ СЕ ПРИБЕРАТ ОТ 2-3 КОМПАНИИ.ТОВА Е ,А КОЙТО ИСКА ДА СЕ БОДЕ! НЕ БИ ЛИ БИЛО ПРАВИЛНО ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЛЕКАРСТВО ПЪРВО.ВАКСИНАТА НЯМА ДА ТЕ СПАСИ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ!!!!
  1. 2020.12.07 | 19:14
   МАРШ БЕ МАНИПУЛАТОР ГЕРБАВ !
  2. 2020.12.07 | 16:13
   Ей теб те искам на кревата в КОВИД отделение, да не си болен- о, не, това на никого не го пожелавам. Искам те само да си там, при другите болни, за седмица. Да видя как ще ти уври тъпата ктауна и какво ще броиш, нещастник! Майка ми, Бог да я прости, казваше "Огънят гори там, дето падне!". Свички, които имате мозък в главите си, мислете преди да говорите ей тъй, на вятъра. Жестоко е, повярвайте ми!
 2. 2020.12.07 | 19:13
  ВАКСИНИРАЙТЕ ПЪРВО ЦИГАНЯТА , ДА НАМАЛЕЯТ МАЛКО !
 3. 2020.12.07 | 14:17
  А защо лекари няма да се ваксинират? Защото не е ясно дали е напълно безопасна ваксината! Защо беше нужно тогава "светилата" от НОЩ, министъра на здравеопазването, разни лекари и кой ли още не от управляващите да ни убеждават, че трябва да се ваксинираме? Те лекарите не са убедени, че ваксината върши работа, та ние, в частност - аз. Мангъров ясно го каза-докато вируса не мине през всички, заразата няма да отзвучи. Тези карантини само забавят процеса, а за много хора, това е агонизиращо, защото нямат пари за хляб, както се казва.
  1. 2020.12.07 | 16:08
   Двама лекари не се сигурни че ще се ваксинират. И провалят цялата имунизационна програма на СЗО! Леле, колко сме умни и силни!
 4. 2020.12.05 | 10:51
  Спокойно, народе мой! Ще преборим вируса с дронове! Който не вярва да ми види презентацийката на повер пойнт! Венсеремос!
  1. 2020.12.05 | 16:00
 5. 2020.12.05 | 10:50
  Обаче докторите от Якоруда сме твърдо за ваксините. Тия колеги от Враца да мрат!
  1. 2020.12.05 | 13:48
   толкоз си доктор колкото Ананиев е доктор, няма медик с такъв изказ " да мрат". Ахман от псевдо разбирачи, лекарите били убиици, лекарите им виновни, а те безкрайно неграмотни.
 6. 2020.12.05 | 13:48
  Тва реаниматорче май се е учило повече от фейса от колкото от учебниците. За какъв риск-бенефит се притесняваш бе майка при над 90 % ефективност и при положение че си в окопите
 7. 2020.12.05 | 13:34
  Няма да си сложи главата в торбата, с информирано съгласие и на собствена отговорност да стане опитен заек. Даскали и чиновници попикали се от страх желаещи да се ваксинират много. Ще има кой да отстрами Бг. пред Европа. Глупендери бол.
 8. 2020.12.05 | 11:02
  Заглавието е подвеждащо
 9. 2020.12.05 | 10:14
  Голям смях чиновници и разни други особи като катарджиев . Точно под тази статия се изказват че трябва дасе ваксинирате а самите медици не искат по съвсем разбираеми причини описани във статията
  1. 2020.12.05 | 10:52
   Верно ли тва :)
 10. 2020.12.05 | 10:49
  Къде беше Враца?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет