Нови сигнали за забавяне на кръвна плазма за болни от COVID-19

Нови сигнали за забавяне на дарена кръвна плазма с антитела от преболедували COVID-19. Учителка от Бургас лежи с коронавирус в интензивното отделение в града. В понеделник вечер ученици и колеги започват спешно да търсят дарител. Намират такъв и кръвта му е изпратена в Стара Загора за извличане на плазма. Въпреки спешността на случая, до петък пациентката не е получила преливане на плазма, съобщава БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18773

От кръвния център казват, че няма плазма за това лице. Въпреки картата на дарителя, която има специален баркод и номер, нито лекарите, нито центъра знаят какво се случва с кръвта.

Дарена кръвна плазма стигна със закъснение до пациенти с COVID-19

На третия ден от центъра в Стара Загора им казват, че е изготвена кръвна плазма и трябва да пристигне в Бургас. От болницата в Бургас обясняват, че към момента няма намерена подходяща плазма за пациентката и няма достатъчно дарители за нея. Те трябва да са поне двама и да имат документ за направен PCR тест.

Този случай не е първият. Преди три близки на болен в Сливен чакаха плазма от София. Процесът отне два дни и за съжаление техният близък не успял да дочака вливането.

В София в момента желаещите да дарят кръвна плазма могат да се запишат за след 8 дни. Обратна е ситуацията във Варна и Пловдив - в морския град идват едва по четири донора на ден, три пъти по-малко от капацитета. Когато кръвта се дари в център, оборудван със специален апарат, от нея се извлича почти тройно повече плазма.

Такъв е случаят в Пловдив, където обаче дарителите, преболедували COVID, също са едва 4-5 на ден. И днес от Министерството на здравеопазването не отговориха на поканата ни за интервю по темата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18773

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет