Справят ли се управляващите с кризата COVID или цари пълен хаос?

  • 01 декември 2020 13:59

  • 2635
  • 14
Справят ли се управляващите с кризата COVID или цари пълен хаос?
© gettyimages

В последните дни в страната ни се наблюдава тенденция на повишаване на заболеваемостта от COVID-19. Смъртните случаи са много, но растат и излекуваните. Скоро очакваме и първите дози от ваксината срещу коварния вирус, но голяма част от българите се страхуват да се ваксинират. На този фон се питаме дали COVID-19 показа проблемите в здравеопазването ни и ще изчезне ли скоро вируса. За отговорите на всичко това от Novini.bg. се обърнахме към председателя на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

12-годишно дете е сред рекордния брой жертви на COVID-19 през денонощието у нас

Справя ли се здравната ни система в условията на COVID-19? Цари ли хаос или има организираност, която не виждаме?

Според нашите пациенти и от наблюденията ми из социалните мрежи като цяло цари хаос. Пациентите не са сигурни, че ще получат преглед и лечение, нито място за лечение в болница, ако се налага. За постъпване се търсят връзки, за съжаление и това създава допълнително напрежение. Електронните направления за PCR тестове щяха да за готови от 1 ноември, но закъсняха. Това са неща, които трябваше да се организират още лятото, за съжаление държавата липсва, няма отговорност и визия за бъдещето. Работи се на малки части, според общественото напрежение, а стъпките срещу пандемията трябва да изпреварват действията, за се осигури лечение за пациентите и спокойствие и сигурност за медиците. Това, което прави впечатление и за което ние сигнализирахме още преди два месеца е липсата на единни протоколи и алгоритми за работа на лекарите. Липсват адекватни и навременни анализи. Националният център за обществено здраве и анализи към МЗ бездейства, няма адекватна дейност, министърът не предприема никакви стъпки за използване на потенциала на над 200 човека в този център. Липсва организация за постъпване в болница за лечение както на COVID пациенти, така и на други, с други заболявания.

Пандемията помогна ли да се видят по-ясно пробойните в здравеопазването ни?

Да, това, което беше ясно на малко хора, ангажирани в здравеопазването лъсна сега за цялото общество. Липса на ангажираност и бездействие за адекватни здравни политики от страна на председателя на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е. Това, което сега се видя, е липсата на достатъчно медицински персонал, тъй като липсват здравни политики за специализация и реализация последните години.

Може ли обществото да разчита на здравната система у нас? (По повод случаите на починали пациенти пред лечебни заведения)

Всеки един починал пациент да тежи на съвестта на управляващите, но се съмнявам вече, че я имат.

Ваксината срещу COVID-19 ще спре ли разпространението на вируса?

На този въпрос не мога да отговоря, защото не съм медицинско лице. Но ми правят впечатление коментарите на редови лекари в социалните мрежи относно ваксината. Въпросите, които масово задават са: как и по кои медицински правила се прави ваксинация по време на епидемия? Това според лекарите противоречи на всякакви добри медицински практики, особено като се знае, колко граждани карат заболяването безсимптомно. Дори питат иронично: "Ние друга медицина ли сме учили"?

Само 100 поликлиники у нас са готови да обособят COVID зони с легла

Какви поуки ни дава пандемията от COVID-19?

И накрая бих искала да се обърна към лекарите и другия медицински персонал, към редовите медици. Знайте, че благодарните пациенти са много, всеки ден десетки ви благодарят за всеотдайността и грижата. Поуките, които си извадихме, ние, пациентите, е че човешкото у нашите медици не е загубено и ние сме им благодарни. Спазвайте мерките, вярвайте, заедно ще се справим!

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2635 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Чекмеджето на мутрата

2020.12.02 | 06:02

12
Много добре се справя г-н Бойко Борисов. Криза е, Бобокова не се е прибирала от Лондон от 2016-та, а аз съм пълно, та преливам.
боковид до 2020

2020.12.02 | 06:09

14
Евала, тая година с тия извънредни заеми сигурно е по-добре от миналата и по-миналата.
до червените НАГЛИ олигофрени от БСП

2020.12.01 | 18:32

10
Какво пак са се разпенили спосранските лайномети?! Разбира се , че Правителството се справя и то отлично! НАЛИ БЯХТЕ ПРОТИВ ЗАТВАРЯНЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ЗАТОВА ИЗБЯГАХТЕ ПАК КАТО НАСРАНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА? Нали нямаше такъв вирус, а само измишльотини на ББ, за да въвежда диктатура! Нали не искахте да носите намордници? Нали няма нужда от маските, които горяхте пред МС? Нали световноизвестният бесепарски специалист МАНГЪРОВ твърдеше, че е само едно грипче? Сиктир , болшевики гнусни, стойте си вкъщи и пийте чайчета и горещи супички!! Лощото , че вие сте първите,които тичате в болниците и заематае местата на истински болните, вашта мама гадан комунделска! Само тука бърка правитеслтвото! Вас НЕ трябва да ви приемат дори и в най-долнопробния фелдшерски кабинет!
боковид до 2020

2020.12.02 | 06:08

13
Червената партийна книжка на другаря лейтенант от народната милиция Бойко Методиев Борисов, роден в работническо-селско семейство на гнусни болшевики-милиционери, ти праща много здраве, бо клук гейберски.

2020.12.01 | 18:49

11
Без да се спазват мерките, никой няма да може да се справи. А ако слушате Фатмака или Мангъров - вирусът никак не е опасен.
Нормален

2020.12.01 | 18:11

9
Така е справят, че болните растат лавинообразно. Най мнго със заслугата и желанието на министрите на образованието и здравеопазването.Те направиха всичко възможно за да се разпространи заразата.Това е геноцид спрямо възрастните хора.Те къде да отидат,когато децата и внуците им са в училище. Просто ги чакат да им донесат армаган,без вина виновни. Да не говоримза заведения и мачове. ПУБЛИКАТА НОСИ ПАРИТЕ ония играят за пари.Според мен продадоха здравето и живота на много хора..Всички мерки са след дъжд качулка и а в името на парите.Начален и краен аргумент пари,а не здраве и живот. Никакъв реален анализ на статистическите данни.
Мартин Петров

2020.12.01 | 17:39

6
Само, където хора умират пред блокове, в апартаменти, по ферми, в гори и къде ли не. Не приемат хора, въобще дори да са заразени с коронавирус, но се "справят", бе. ПЪЛНА КАТАСТРОФА, МИЛИ МОИ, ПЪЛНА!!!

2020.12.01 | 17:45

8
Нека мрат на протеста, докато горят маски
23

2020.12.01 | 17:42

7
тотален хаос,вече от 5 дни обикаляме с болен по болници уж,за да го приемат за лечение и накрая го изпратиха вкъщи да се лекува.проблемът е,че няма медицински персонал,няма кой да поеме отговорност и кой да организира малкото хора,които се опитват да се борят със заразата.

2020.12.01 | 17:07

5
Без да се спазват мерките, никой няма да може да се справи. А ако слушате Фатмака или Мангъров - вирусът никак не е опасен.

2020.12.01 | 15:25

4
Ангелите в бяло трошат рекордите, който е влязал в болница шанса да излезе е малък

2020.12.01 | 15:06

3
Тотален хаос! Хората са оставени на произвола и на естествения подбор! България е съсипана, ократена и осакатена държава!

2020.12.01 | 14:44

2
При 3000 заразени на ден мислите ли че се справят?? Тотален провал са както и в останалите свери.

2020.12.01 | 14:42

1
Нямаме спомен с нещо да са се справили,та сега ли,то лъсна цялата тиквена мизерия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини