Жени Начева: Е-направление е първата стъпка към е-здравеопазване

Мисля, че след 20 години отлагане и изчакване можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване, а именно въвеждането на електронно направление за PCR тест. COVID пандемията ускори въвеждането на електронното направление и тук искам да изразя своята благодарност на личните лекари и на БЛС, които оказаха подкрепа в целия този процес на работа. Това сподели пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18401

,,Министерството на здравеопазването осигури възможността всеки да се свърже с централизирания модул, независимо коя софтуерна фирма го обслужва, за да може да се прилага електронната форма за насочване'', обясни още Начева и уточни, че хартиената форма ще остане като опция.

Тя допълни, че до 11 часа днес са издадени близо 200 електронния направления за PCR тест.

,,Стойността, която заплаща НЗОК, е част от основния пакет медицински дейности. Пациентът не трябва да доплаща, но ако е самонасочил се или по собствено желание е отишъл да си направи PCR тест, там хипотезите са най-различни'', разясни още зам.-министър Начева.

Зам.-шефът на БЛС: Апелирам хората да не злоупотребяват с направленията за PCR-тестовете

Тя не изключи възможността все пак да настъпят някои проблеми в процеса на внедряване на електронната система, но побърза да увери, че ще бъдат проведени консултации с отделните софтуерни фирми, а общопрактикуващите лекари, ако трябва, ще преминат през курс на обучение.

Ще отпаднат хартиените носители, когато сме сигурни, че процесът работи безпроблемно. Това е нещо, което ще обсъждаме и с Българския лекарски съюз, допълни Начева.

Електронните направления ще се издават само когато пациентът има два от общо 11 симптома на COVID-19. Ако няма симптоми, няма да има право на такъв.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18401

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.12.01 | 12:57
  Да разбираме че нищо не-сте направили,освен да стъпвате.
  1. 2020.12.01 | 13:54
   Е ми стъпка по-стъпка разходка.
 2. 2020.12.01 | 13:08
  тая убитачка ли е министър?!?!??!
 3. 2020.12.01 | 13:03
  Е-направление е първата стъпка към Не-здравеопазване
 4. 2020.12.01 | 13:01
  Правите неща които можехте да направите април месец и да спасите хиляди живота. Това е добре но по скоро трябва да направите нещо експресно за навременното лекуване на хората.
 5. 2020.12.01 | 12:43
  Пълни глупости
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет