Само 100 поликлиники у нас са готови да обособят COVID зони с легла

  • 30 ноември 2020 21:13

  • 685
  • 0
Само 100 поликлиники у нас са готови да обособят COVID зони с легла
© bulphoto (архив)

Медицинските центрове и поликлиниките също трябва да обособят COVID зони. Към момента готови да го направят са около 100 от тях в цялата страна. Те ще получат общо 3 200 000 лева за декември.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Общо 9 центъра в Бургас и 6 в областта са определени от здравните власти за обособяване на COVID зони. В тях трябва преглеждат пациенти и да им се назначава терапия, съобщава БТВ.

Столична община отпуска 180 000 лева на ДКЦ-ата за ковид медико-диагностични изследвания

Трябва да имат лекар, медицинска сестра и лаборант, необходимата техника, а там, където има възможност, и с легла за престой на пациенти до 48 часа.Срокът да представят план как да стане това изтече тази сутрин. Част от управителите споделиха, че не са подготвени, други отказват да участват в схемата.

В един от медицинските центрове и сега рентгенът работи на пълни обороти.

"Капацитетът на обслужване е завишен трикратно, бих казала. Миналия понеделник 7-часово дежурство беше с 90 графии", разказва ст. рентгенов лаборант Сълзана Железова.

Но освен снимки и манипулации са категорични, че друго не могат да поемат.

"Легло за лежащо болен? Персонал не мога да осигуря, в никакъв случай! Центърът разполага с четири сестри на основен трудов договор. Как да обслужват COVID пациенти? Кой ще обслужва всички останали пациенти? Това значи да затворим центъра!", казва Нели Атанасова, управител на МЦ "Света София" в Бургас.

Болницата в Средец втори месец не може да намери лекар за COVID отделение, затова ще лекува само пневмонии. Но медицинският център е получил заповед за разкриване на COVID зона. "Лекарят специалист рентгенолог идва 2 дни в седмицата. Голяма част от специалистите работят на по две и три места и няма как да окажат помощ", казва д-р Мария Желязкова - управител на МЦ в Средец. Засега могат да правят само тестове. Но здравните власти са категорични, че така ще се облекчи работата на болниците и спешните центрове.

"Не може от Сунгурларе или от Карнобат, или от Руен един човек с линейка да го караш да му правиш рентген в Бургас. Да се диагностицира и да се лекува, ако не е за болница, може да се реши проблемът там", казва д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ - Бургас.

"Имаме възможност вече с линейки да водим във всички медицински центрове“, казва пък д-р Асен Кърджиев, директор на ЦСМП-Бургас. "Финансово са уточнени параметрите и ще има достатъчно средства", допълва д-р Лъчезар Томов, началник на РЗОК – Бургас.

Но според здравните специалисти нещата се случват отзад напред.

"С това трябваше да се започне навремето", казва Екатерина Георгиева, мед. Сестра в Спешна помощ-Средец.Сега персонал не достига и за болниците.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини