Само 100 поликлиники у нас са готови да обособят COVID зони с легла

Медицинските центрове и поликлиниките също трябва да обособят COVID зони. Към момента готови да го направят са около 100 от тях в цялата страна. Те ще получат общо 3 200 000 лева за декември.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18767

Общо 9 центъра в Бургас и 6 в областта са определени от здравните власти за обособяване на COVID зони. В тях трябва преглеждат пациенти и да им се назначава терапия, съобщава БТВ.

Столична община отпуска 180 000 лева на ДКЦ-ата за ковид медико-диагностични изследвания

Трябва да имат лекар, медицинска сестра и лаборант, необходимата техника, а там, където има възможност, и с легла за престой на пациенти до 48 часа.Срокът да представят план как да стане това изтече тази сутрин. Част от управителите споделиха, че не са подготвени, други отказват да участват в схемата.

В един от медицинските центрове и сега рентгенът работи на пълни обороти.

"Капацитетът на обслужване е завишен трикратно, бих казала. Миналия понеделник 7-часово дежурство беше с 90 графии", разказва ст. рентгенов лаборант Сълзана Железова.

Но освен снимки и манипулации са категорични, че друго не могат да поемат.

"Легло за лежащо болен? Персонал не мога да осигуря, в никакъв случай! Центърът разполага с четири сестри на основен трудов договор. Как да обслужват COVID пациенти? Кой ще обслужва всички останали пациенти? Това значи да затворим центъра!", казва Нели Атанасова, управител на МЦ "Света София" в Бургас.

Болницата в Средец втори месец не може да намери лекар за COVID отделение, затова ще лекува само пневмонии. Но медицинският център е получил заповед за разкриване на COVID зона. "Лекарят специалист рентгенолог идва 2 дни в седмицата. Голяма част от специалистите работят на по две и три места и няма как да окажат помощ", казва д-р Мария Желязкова - управител на МЦ в Средец. Засега могат да правят само тестове. Но здравните власти са категорични, че така ще се облекчи работата на болниците и спешните центрове.

"Не може от Сунгурларе или от Карнобат, или от Руен един човек с линейка да го караш да му правиш рентген в Бургас. Да се диагностицира и да се лекува, ако не е за болница, може да се реши проблемът там", казва д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ - Бургас.

"Имаме възможност вече с линейки да водим във всички медицински центрове“, казва пък д-р Асен Кърджиев, директор на ЦСМП-Бургас. "Финансово са уточнени параметрите и ще има достатъчно средства", допълва д-р Лъчезар Томов, началник на РЗОК – Бургас.

Но според здравните специалисти нещата се случват отзад напред.

"С това трябваше да се започне навремето", казва Екатерина Георгиева, мед. Сестра в Спешна помощ-Средец.Сега персонал не достига и за болниците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18767

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет