Не е имало и няма проблем с финансирането на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив

"Финансирането на МБАЛ "Свети Мина" зависи от решението на Община Пловдив и на Общинския съвет. Предложението от директора на РЗОК, което е направено още в сряда, очаква тяхното решение". Това каза в Пловдив пред журналисти управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев след среща и разговор с областния управител Дани Каназирева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18904

Според проф. Салчев, допълнителното финансиране за "Свети Мина" може да дойде от неусвоените средства на другата общинска болница - МБАЛ "Св. Пантелеймон", като това трябва да стане със споразумение между двамата управители.

Отпускат пари на МБАЛ "Св. Мина"

И двете болници нямат на 100 процента натовареност. Лимитът, който е определен за "Свети Мина", също не е достигнат на 100 процента, така че не може да се говори, че няма достатъчно средства, обясни професор Салчев, предаде БТА.

Той съобщи, че вчера са изплатени над 237 000 лева на "Свети Мина" за неразплатените дейности за 2015 и 2016 година. "Искам да успокоя гражданите на област Пловдив, че средствата, необходими за лечението и договорени с НЗОК от всички лечебни заведения, са осигурени ", категоричен е управителят на касата.

"Моля, наистина всички да затворим страницата и темата за "Свети Мина", защото на територията на Пловдивска област работят още 19 болници. Нека да продължим да работим", апелира областният управител. На срещата е обсъдено още финансирането и организацията на триажните зони, които ще бъдат разкрити в Медицински центрове и ДКЦ-та в Пловдив и областта, като в понеделник ще стане ясно къде и колко ще са.

"НЗОК ще плаща по 30 000 лева на месец. Триажните центрове ще бъдат разкрити на територията на МЦ и ДКЦ, които разполагат със собствена лаборатория и рентгеново отделение. Тъй че ние действаме по плана, който е определен от държавата и от правителството", завърши проф. Салчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18904

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет