Лаборатория за PCR тестове ще заробати до две седмици във видинската МБАЛ "Св. Петка"

  • 26 ноември 2020 16:11

  • 288
  • 2
Лаборатория за PCR тестове ще заробати до две седмици във видинската МБАЛ "Св. Петка"
© Getty Images

Лаборатория за PСR тестове ще заробати до две седмици във видинската МБАЛ "Св. Петка". Това съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Тя уточни, че в болницата е получена и вече монтирана апаратурата за новата лаборатория, която е закупена с целеви средства, предоставени от здравното министерство. Лабораторията е изградена в приземния етаж на болницата, където се намира и отделението по "Микробиология". Завършено е обучението на екипът , който ще обслужва лабораторията, каза още д-р Найденова. В нея ще работят лекар, биолог и две лаборантки, които са обучени от проф.Апостолова, молекулярен биолог.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В момента в лабораторията за PCR тестове се извършва тестване и пробонабиране ,съгласно изискванията на законодателството, преди сертифицирането и стартът й. Досега най-близките лаборатории за вземане на PCR проба бяха в Монтана и Враца.

Д-р Ивета Найденова съобщи, че 81 са разкритите легла за лечение на болни от COVID - 19 в МБАЛ "Св.Петка ". Медицинският персонал е на пределите на силите си, болните от COVID се обслужват от екипи, които се консултират от лекар инфекционист, назначен на граждански договор.

Седем са доброволците, от които двама медицински работника - лекар и стоматолог, които се отзоваха на апела на болницата за помощ.

По данни на РЗИ - Видин, за последните 24 часа , 26 са регистрираните нови случая на коронавирус в областта - 8 жени и 18 мъже. От тях 16 са изследвани в частни лаборатории и 12 са потърсили лекарска помощ със симптоматика. Регистрирани са и 3 смъртни случая с коронавирусна инфекция. Починали са двама мъже - на 71 г. и на 74 г. и една жена - на 79 г. И тримата са били хоспитализирани. Активните случаи в областта са 218.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
288 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Off

2020.11.26 | 16:21

1
PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR!

2020.11.26 | 16:36

2
Като не гледат какво пишат!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини