Лаборатория за PCR тестове ще заробати до две седмици във видинската МБАЛ "Св. Петка"

Лаборатория за PСR тестове ще заробати до две седмици във видинската МБАЛ "Св. Петка". Това съобщи за БТА директорът на здравното заведение д-р Ивета Найденова. Тя уточни, че в болницата е получена и вече монтирана апаратурата за новата лаборатория, която е закупена с целеви средства, предоставени от здравното министерство. Лабораторията е изградена в приземния етаж на болницата, където се намира и отделението по "Микробиология". Завършено е обучението на екипът , който ще обслужва лабораторията, каза още д-р Найденова. В нея ще работят лекар, биолог и две лаборантки, които са обучени от проф.Апостолова, молекулярен биолог.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18876

В момента в лабораторията за PCR тестове се извършва тестване и пробонабиране ,съгласно изискванията на законодателството, преди сертифицирането и стартът й. Досега най-близките лаборатории за вземане на PCR проба бяха в Монтана и Враца.

Д-р Ивета Найденова съобщи, че 81 са разкритите легла за лечение на болни от COVID - 19 в МБАЛ "Св.Петка ". Медицинският персонал е на пределите на силите си, болните от COVID се обслужват от екипи, които се консултират от лекар инфекционист, назначен на граждански договор.

Седем са доброволците, от които двама медицински работника - лекар и стоматолог, които се отзоваха на апела на болницата за помощ.

По данни на РЗИ - Видин, за последните 24 часа , 26 са регистрираните нови случая на коронавирус в областта - 8 жени и 18 мъже. От тях 16 са изследвани в частни лаборатории и 12 са потърсили лекарска помощ със симптоматика. Регистрирани са и 3 смъртни случая с коронавирусна инфекция. Починали са двама мъже - на 71 г. и на 74 г. и една жена - на 79 г. И тримата са били хоспитализирани. Активните случаи в областта са 218.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18876

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.11.26 | 16:21
    PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR! PCR!
    1. 2020.11.26 | 16:36
      Като не гледат какво пишат!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет