Болницата в Търговище очаква доставка на PCR -лаборатория

  • 25 ноември 2020 14:37

  • 240
  • 0
Болницата в Търговище очаква доставка на PCR -лаборатория
© gettyimages

Болницата в Търговище очаква доставка на PCR - лаборатория. Договорът с Министерството на здравеопазването е вече сключен, а срокът на процедурата е четири седмици. Това каза за БТА изпълнителният директор на МБАЛ д-р Иван Светулков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26687

Лабораторията ще бъде ситуирана в основната сграда на здравното заведение - на приземния етаж, в западното крило, където има и отделен вход. По думите на д-р Светулков болницата има персонал, който да работи в новата лаборатория.

Екипът ще бъде допълнително обучен в националната референтна лаборатория. Очакванията на ръководството са, когато лабораторията заработи, да се съкрати времето за поставянето на диагнозата. Защото в момента има пациенти с типични показатели, които изчакват в триажното отделение, до получаването на резултата от PCR-теста.

От началото на пандемията МБАЛ - Търговище изпраща тестове за изследване в лаборатории във Варна, Разград и други, което отнема време - 2-3 дни.

Над 3400 души са прегледани в столичните COVID зони в ДКЦ-та. 1/3 от тях са положителни

При пускането в действието на новата апаратура, то ще бъде съкратено до 2-3 часа. Ще се спестят и средства от страна на здравното заведение, което ще заплаща единствено стойността на теста. В лабораторията ще могат да се изследват и граждани срещу заплащане.

Полза от съоръжението ще има и за служителите от РЗИ - за вземане на по адекватни мерки при уведомяването на контактните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26687

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
240 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини