Болницата в Търговище очаква доставка на PCR -лаборатория

Болницата в Търговище очаква доставка на PCR - лаборатория. Договорът с Министерството на здравеопазването е вече сключен, а срокът на процедурата е четири седмици. Това каза за БТА изпълнителният директор на МБАЛ д-р Иван Светулков.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18687

Лабораторията ще бъде ситуирана в основната сграда на здравното заведение - на приземния етаж, в западното крило, където има и отделен вход. По думите на д-р Светулков болницата има персонал, който да работи в новата лаборатория.

Екипът ще бъде допълнително обучен в националната референтна лаборатория. Очакванията на ръководството са, когато лабораторията заработи, да се съкрати времето за поставянето на диагнозата. Защото в момента има пациенти с типични показатели, които изчакват в триажното отделение, до получаването на резултата от PCR-теста.

От началото на пандемията МБАЛ - Търговище изпраща тестове за изследване в лаборатории във Варна, Разград и други, което отнема време - 2-3 дни.

Над 3400 души са прегледани в столичните COVID зони в ДКЦ-та. 1/3 от тях са положителни

При пускането в действието на новата апаратура, то ще бъде съкратено до 2-3 часа. Ще се спестят и средства от страна на здравното заведение, което ще заплаща единствено стойността на теста. В лабораторията ще могат да се изследват и граждани срещу заплащане.

Полза от съоръжението ще има и за служителите от РЗИ - за вземане на по адекватни мерки при уведомяването на контактните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18687

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет