Ще издават ли личните лекари направления за PCR тестове?

Все още няма бърза възможност българите да се диагностицират с коронавирус. Това заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

"Желанието на общопрактикуващите лекари е да бъдат откривани бързо заразените хора. Имаше проблем и с разпределянето на средствата за общопрактикуващите лекари. Дълго управляващите отказваха да приемат, че личните лекари са на първа линия", каза още зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. 

Кога може да има електронно направление за PCR?

"Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде факт", допълни още той. 

Д-р Николай Брънзалов

"Бързото хващане на заразените и изолирането им е най-важната стъпка. Антигенните тестове се признават като доказателство за наличие на вируса. Но те трябва да станат и основание за карантина. Ако антигенните тестове бяха използвани, нещата щяха да са по лесни", коментира доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. 

"Ако личен лекар се разболее или почине, няма кой да го замести. Хората не могат да си вземат рецептите", разкри доц. Киров.

Доц. Любомир Киров

"От БЛС не сме доволни от начините на воденето на преговорите. Всичко става бавно и трудно. Нямаше разбиране, че в малките населени места няма Ковид кабинети, а антигенните тестове биха помогнали в борбата. Искаме оставка на шефа на НЗОК", коментира секретаят на съюза д-р Стоян Борисов. 

"Ще могат да се издават направления за PCR тестове. Лимити за направления няма да се подписват от страна на личните лекари и БЛС", разкри д-р Маджаров. 

Коментари

 1. 2020.11.25 | 09:32
  Въпрос: Ще издават ли личните лекари направления за PCR тестове? Отговор: Когато епидемията свърши.
  1. 2020.11.25 | 11:19
   Абсолютно точно!
 2. 2020.11.25 | 10:51
  да умрат всички тези бок луци, убиха народа и бизнеса за 50 години напред!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

На фона на ваксинираните общински съветници от Сандански, смятате ли, че планът за ваксинация е адекватен?

Избрано от Интернет