77-годишна жена почина, търсейки лекарска помощ

77-годишна жена от Ботевград с кардиологични проблеми и 3 байпаса е починала, докато с близките ѝ търсят лекарска помощ. Случаят е от събота през нощта. Тогава състоянието на жената се влошава, почувствала се зле, а дишането ѝ било затруднено, разказа пред Bulgaria On Air синът ѝ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18491

Семейството извикало Бърза помощ и първоначално жената била откарана в ботевградската болница. Лекарите установили, че е с белодробен отток. Линейка на Спешна помощ тръгнала към столичната "Света Анна", но жената била върната от там.

От болницата обясняват, че кардиологично отделение, в което е трябвало да я приемат, е закрито, заради COVID вид реорганизацията.

Проверяват два случая на починали пациенти заради забавено лечение

Събота, 3 часа през нощта. 77-годишна жена от Ботевград се бори за живота си. Жената е била със сърдечни проблеми и 3 байпаса. След като се е почувствала много зле и дишането ѝ е било затруднено, семейството ѝ вика Бърза помощ.

"Стоева идва с Бърза помощ и като я погледна вика: Тръгвайте с мене към Бърза помощ. И ни каза, че е много зле, искат да я стабилизират и да я карат за София, за "Света Анна", разказа синът на починалата жена.

Кадър: Bulgaria On Air

Екипът на Спешната помощ установява, че жената е с белодробен отток и тръгват към София. Така те пропътуват 63 километра, за да стигнат до столичната болница "Света Анна". Веднага щом я вкарват в приемната на лечебното заведение обаче ги отпращат.

"Вкарваме я в приемната и оттам на момента ни гонят, разбираш ли? Връщаме майка ми и аз я качвам с шофьора на линейката и тя казва на жена ми: Вдигни ме да седна, защото не мога да дишам, задушавам се. И ми държи ръката и ми вика: Сине умирам, искам помощ, помощ, помощ. Никой не ѝ обръща внимание. Тя вика за помощ и никой не ѝ помага", каза още синът на починалата.

От столичната болница "Света Анна" обясниха, че след заповедта на здравния министър за реорганизация на държавните болници и въвеждане на легла за Ковид пациенти, всъщност болницата е останала без кардиология. 4 отделения на Клиниката по вътрешни болести са закрити. За това жената не е приета. Близките на починалата жена обаче се питат защо са изпратени там, след като няма как да получи здравна помощ.

От "Света Анна" обясниха, че са изпратили писмено предупреждение в петък до Спешна помощ, че нямат свободни места в Ковид отделението, реанимацията, както и кардиологията. От Спешна помощ обаче заявиха, че не са получили предупреждение за кардиологията. В крайна сметка, екипът на Спешна помощ и близките на жената са тръгнали към Трета градска, в опит да спасят живота ѝ.

"Късно беше, държаха я вътре 30-40 минути и казаха: За съжаление, моите съболезнования, жената почина", обясни синът на починалата.

От "Св. Анна" съобщиха, че лечебното заведение разполага с 265 легла за лечение на пациенти с коронавирус.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18491

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.23 | 22:39
  ...какво качествено здравеопазване имахме при Тодор Живков...при това безплатно...!По негово време глави щяха да хвърчат за подобни случаи,ако допуснем поне теоретично,че се бе случило...
  1. 2020.11.24 | 14:52
   Щяхте да си мрете като пилци, понеже нямаше тогава и информация от къде да вземеш! За Чернобил си мълчаха като КОМУНИСТ НА РАЗПИТ! Иииии, да щяхте и да хвалите здравеопазването, но пък гробищата щяха да са пълни!
  2. 2020.11.23 | 22:53
   По времето на тато нямаше дори да разберем! Но иначе си прав!
 2. 2020.11.23 | 22:06
  Аре бе! що не ръкопляскате? Защо не приведстваете "ангелите в бели престилки"? Айде ръкопляскайте! Не?! МИ то е въпрос на време някой отчаян близък на починал от подобна доктоска свинщина да направи още по-голяма свинщина, като например да се самовзриви в някоя болница - ей така, защото не му е останало нищо да губи! а после ще му ръкопласкякаме! ЕЙ ХОРА, СЪБУДЕТЕ СЕ! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ НИ ИЗБИВАТ??? КАКВО ОЩЕ ЧАКАМЕ???? ОСТАВКА ТИКВО! ОСТАВКА!!!!
  1. 2020.11.24 | 14:49
   Каква оставка бе лумпеняк? Какво общо има оставката на правителството с това, че няма лекари, понеже вие с вашето безхаберие направихте така, че здравната система да не може да ни обслужва! Запуши си смръдливата уста за площада, там може да се проветрява! Мислите, че като претоварите здравната система, поради вашата идея, неспазвайки наредбите за да свалите правителството, жесто се лъжете! Така само се избивате по между си! Правителството няма вина за коронавируса, а ВИЕ! ВИЕ СТЕ ОСТНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ТАЗИ НЕЛЕПА СМЪРТ!
  2. 2020.11.23 | 23:06
   Много точно казано Дано не сте прав!
 3. 2020.11.23 | 22:39
  Журналисти ли сте, какви сте не знам, но като някоя дума ви е непозната проверете я в правописния речник. Белодробен оток е, не е отток или отжица.
 4. 2020.11.23 | 21:59
  Не се учудвам. Убихте бабите и дядовците ни заради вашата алчност. То не бяха чалготеки, барове и ходене по мърливото черноморие и ето до къдв ни докарахте. Пълен локдаун и абсолютно всичко да е затворено освен хранителните магазини и аптеките.
 5. 2020.11.23 | 21:53
  От окръжна болница по-голяма кочина няма!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет