Какви са промените в лечението на пациентите на хемодиализа заради COVID-19?

В условията на COVID страда ли грижата за хронично болните? Отговорът на повечето болници и лекари е, че пациентите им получават нужното внимание - такова каквото е било и преди пандемията. Пациенти на хемодиализа се оплакват, че лечението им е било променено именно заради COVID.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18608

Хемодиализа по 4 часа 3 пъти в седмицата - за близо 3000 души в България - необходимост, от която зависи живота им. Заради COVID-19 обаче някои места променят времетраенето на лечението. Като в един център във Велико Търново.

Здравният министър предлага пълно затваряне заради COVID кризата в страната

"Съобщиха преди 2 седмици във връзката с извънредното положение, с вируса, минаваме на 3 часа и половина диализа. Заболяването ми е тежко, имам много странични реакции, много тежко дишам, дори при пълна диализа - която е 4 часа. Съответно им казах това, но те ми казаха, че не е толкова много половин час. Този половин час им трябва, за да имат повече време за дезинфекция", казва пред БНТ Даниела Тодорова.

Дали половин час е много или малко, зависи от конкретния случай.

"Всичко зависи и се определя спрямо пациента и неговите възможности", каза доц. д-р Ненчо Ненчев, началник отделение "Нефрология".

В този обаче решението е взето за всички пациенти. С един аргумент. "Екипът ни беше в редуциран състав. Нямахме чисто техническо време да успеем да подготвим залите за следваща смяна", каза д-р Валентина Атанасова, център за хемодиализа във Велико Търново.

Проблемът с лекарите вече е почти навсякъде. Стараят се обаче пациентите да не усещат липса.

"И в нашия център 1/3 от лекарите са карантирани или са болни вкъщи. Натоварват се останалите, които са на работа", казва доц. д-р Ненчо Ненчев, началник отделение "Нефрология".

Далеч от Велико Търново - в една от най-горещите точки на заразата - Италия, Цвети е един от пациентите на хемодиализа. Там времетраенето не се променя при никакви обстоятелства. Дори ако пациентът се окаже COVID-положителен. Такъв случай вече е имало - пред очите на Цвети.

"Жената си я оставиха да си изкара диализата. Никой не я спря, никой не я изключи. Просто я оставиха да си я изкара зад паравана", каза Цветелина Кулина.

От центъра във Велико Търново гарантират, че лечението на пациентите се връща към стандартния си график. 3 пъти в седмицата по 4 часа и нито минута по-малко.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18608

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет