УМБАЛ-Бургас разкри какво се е случило с 36-годишния Кирил. Имало ли е забавяне в лечението?

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Това се казва в становище на УМБАЛ-Бургас по повод смъртта на 36-годишния Калин, чийто случай стана достояние на медиите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Ето и хронологията на случилото се с пациента, както я представя лечебното заведение. От УМБАЛ-Бургас подчертават, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение заедно с реаниматор и реанимационна линейка правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница.

Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях.

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия.

От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.

Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова.

Млад мъж почина след часове лутане по болници в Бургас

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.

Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Зам.-министър д-р Бойко Пенков: Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности. Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16120

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.23 | 22:23
  втори ден тия драскачи не могат да си оправят пасквила - последно КИРИЛ или КАЛИН???
 2. 2020.11.22 | 16:20
  ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ .Не винете лекарите помислете какво правехте вие дребни душици!!!
  1. 2020.11.23 | 00:30
   пак разкритие на новини бг, страхотни сте по разкриване на конспирациите, то не остана неразкрита, а в случая обясни, нали ама с бедния само ФБ речник е така
 3. 2020.11.22 | 15:58
  Все се оправдават и не са виновни. Ясно е и колко работят .Да неопираш до тях! Даааа джипката е виновна
 4. 2020.11.22 | 15:27
  Каквито пациентите, такива и лекарите. Не спазват никакви правила, но като опре яйцето тичат при лошите лекари. Какво качествено са направи самите, че ще искат качествено здравеопазване.
  1. 2020.11.22 | 15:56
   Затова вземат заплати да ходим при тях, а не само да ни дерат кожите. Като не да копаят.
 5. 2020.11.22 | 15:54
  Колкото и да се опитват да ни убеждават, че няма хаус в здравната ни система,ХАУСА е навсякъде. Защо мрът толкова, заради професионализма и човешкото отношение на повечето ни "лекари" ли.....?????
 6. 2020.11.22 | 15:16
  А някъв обикновен 36 г мъж, какво ще ви даде, че да го спасявате.
 7. 2020.11.22 | 14:31
  Боклуци в бели престилки! Във всяко семейство се е събирало пари за рушвети за вас. Дори раждане не минава без изнудване.'Кви ангели ? 'Кви пет лева? Долни ,сребролюбиви твари.
  1. 2020.11.22 | 14:40
   Горчивата истина - всеки е изпитвал на гърба си "любовта" в бяло, всеки е загубил близък или е бил на път да го направи , не заради самата болест, а заради подмятането му като ненужен отпадък
 8. 2020.11.22 | 13:24
  Няма виновни , освен самият пациент , който не е ръкпляскал достатъчно силно на "ангелите в бяло"
  1. 2020.11.22 | 14:06
   Ако лекарите сами си бяха изградили образ на помагащи, състрадателни и всеотдайни професионалисти, никой нямаше да ги демонизира, а ако се намираше такъв обществото щеше да го гледа с насмешка. Същото е като "не демонизирайте циганите" и "не демонизирайте депутатите" . Говорим за процент - а при лекарите броя на хора, които се отнасят като изроди е голям. Затова се обобщава
  2. 2020.11.22 | 13:34
   НЕ ДЕМОНИЗИРАЙТЕ ЛЕКАРИТЕ!!!
 9. 2020.11.22 | 13:52
  Не четат какво пишат и са неграмотни. Няма дума “преценям”, думата е “преценявам”!
 10. 2020.11.22 | 13:11
  последно КИРИЛ или КАЛИН ? Вие изобщо четете ли онова което публикувате или от платени пасквили тотално вече не ви Е*Б*Е за истината?
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет