В Шуменско няма възможност да бъде обособена болница само за заразени с COVID-19 и лечебно заведение за пациенти без COVID-19

  • 20 ноември 2020 14:07

  • 307
  • 0
В Шуменско няма възможност да бъде обособена болница само за заразени с COVID-19 и лечебно заведение за пациенти без COVID-19
© bulphoto (архив)

На територията на област Шумен няма възможност да бъде приложена реорганизация на лечебни заведения, които да бъдат ангажирани с лечение на заразени с COVID-19, и такива, които ще изпълняват медицински дейности само за пациенти без коронавирусна инфекция. Това становище се изразява в писмо на областния управител проф. Стефан Желев до министъра на здравеопазването проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г., съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Становището, подкрепено от анализ на Регионалната здравна инспекция в Шумен, е по повод на искане от Министерството на здравеопазването, свързано с определянето на лечебни заведения за болнична помощ, които да ангажират пълния си леглови капацитет и ресурси за лечение на пациенти, заразени с короновирусна инфекция, а за лечението на пациенти, които не са заразени, да се определят отделни лечебни заведения, т. нар. чисти болници.

РЗОК-Шумен към вчерашна дата има действащи договори с четири лечебни заведения, оказващи болнична медицинска помощ - МБАЛ-Шумен, Комплексният онкологичен център в града, МБАЛ-Велики Преслав и СБАЛК-Мадара. МБАЛ-Шумен е единственото лечебно заведение в областта с действащ спешен портал, който обслужва всички пациенти от филиалите на Центъра за спешна медицинска помощ, насочените от други лечебни заведения, и спешни пациенти, потърсили сами лекарска помощ.

Всеки трети починал от COVID-19 в страната е бил без придружаващо заболяване

Към момента заразени с COVID-19 се приемат в МБАЛ-Шумен, в Комплексния онкологичен център, а в СБАЛК-Мадара - само техни пациенти с кардиологични проблеми, се посочва още в становището, допълват от пресцентъра на областната администрация.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини